blank

A magyarok negyedének csökkent a fizetése, és ugyanennyien a munkájukat is elveszítették az elmúlt fél évben

blank
blank

H I R D E T É S

A The Bright Academy kifejezetten munkavállalókat célzó felmérésének adatai szerint a válaszadók 48 százalékának hatással volt a mindennapi munkavégzésére a koronavírus, ám nemcsak negatív hatásokról számolt be a kutatás: a megkérdezettek 12 százaléka saját vállalkozást indított, és a legszerencsésebbeknek több munkája lett a vizsgált időszakban. Többen váltottak ugyan kényszerből munkahelyet, de közülük sokan ezzel csak egy régóta fontolgatott döntést hoztak meg az utóbbi hónapokban.

A felmérés a koronavírus utáni karrierváltási hajlandóságról, az ehhez vezető útról, valamint a munkavállalói igények változásairól is kérdezte az embereket. A kereset mellett a távmunka fő prioritás lett, de az is kiderült, hogy melyik szakterület iránt van jelenleg a legnagyobb érdeklődés.

A legtöbben az értékesítésből és kereskedelemből szálltak ki, többen pedig az átképzés mellett döntöttek a vendéglátás – turizmus nehéz helyzete miatt. A válaszadók 37 százaléka coaching, önfejlesztés és tanácsadással kapcsolatos szakterületek iránt érdeklődnek. 27 százalékuk az adminisztráció és digitális asszisztens,  a grafika, webdesign, kép- és videószerkesztéses munkakörben dolgoznának.

A marketing és PR viszont még mindig töretlen népszerűségnek örvend. Hasonlóan népszerű az IT, programozás, webfejlesztés, valamint a cégvezetés és vállalkozásfejlesztés – érdekes, viszont, hogy a  mérnöki vagy jogi szakterület sokat vesztett a népszerűségéből. A válaszokból viszont kirajzolódott: a digitálisan végezhető munkakörök iránt van jelenleg a legnagyobb érdeklődés.

Az emberek többsége nemcsak munkát, de szektort is váltott. Ennek több okát is megjelölték: a kérdőívet kitöltők több mint 50 százaléka a jövőben a saját maga ura akar lenni, és csak második helyen áll a magasabb kereseti lehetőség. Harmadik a digitálisan végezhető munkakörök iránti igény és a home office lehetősége. A megkérdezettek negyede pedig szeretne olyan szakmát választani, amit nem érint a koronavírus.

Ma már sokkal nagyobb az érdeklődés az online tanfolyamokra  mint a hagyományos tantermi kurzusokra. Ennek egyik fő oka, hogy saját időbeosztásban tanulhatnak, munka mellett. Nem kell ingázni, igy mindenki időt és pénzt spórol meg. Az online képzések ára kedvezőbb, hiszen nem kell tantermi bérleti díjat fizetnie a képzés szervezőjének és a hallgatók az útiköltséget is megspórolják – nyilatkozta az Üzletem.hu-nak Ronga Lilla, a The Bright Academy alapítója.

#koronavirus #atkepzes #munkavallalas #karrier

H I R D E T É S