blank

A munkaadói és a munkavállalói oldal is nyitott a többlépcsős béremelésre

blank
blank

H I R D E T É S

A kormány a hétfői kormányülésen vizsgálná meg a felek javaslatait – hangzott el a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum ülése után. A többlépcsős megoldástól egyik fél sem zárkózott el.

A megbeszélésen a kormányzati oldalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter képviselte és jelen volt Bodó Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára is.

A járványhelyzet és a gazdaság alakulásának bizonytalansága miatt merült fel a tárgyaláson a többlépcsős béremelés lehetősége. Első lépésben január 1-től az infláció mértékével megegyező béremelés lehetne, és akár már most előre meghatározhatnák, hogy a helyzet javulásával milyen mértékben emelkednének a bérek – mondta Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke.

Közölte, hogy Palkovics László arra kérte a munkaadói és a munkavállalói oldalt is, hogy minél előbb dolgozzák ki pontosan a javaslatukat, hogy azt a hétfői kormányülésen be tudja mutatni a kabinetnek.

A munkáltatók továbbra is fontosnak tartják a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentését. Amennyiben ezt a lépést a kormány már január 1-jével megteszi, akkor a korábbi 3 százalékos béremelési javaslatuk helyett 4 százalékos béremelést is el tudnának fogadni.

A munkavállalói oldal által felvázolt többlépcsős béremelés értelmében január 1-től 6,5 százalékban határozták meg a béremelés első lépcsőjét. A szakszervezetek szerint a minimálbér és a garantált bérminimum további emelkedésénél olyan mutatókat kell majd figyelembe venni, mint például a GDP vagy az infláció változása.

Ezen felül felvetették a kormánynak, hogy törölje el a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot, hiszen ez a lépés azonnali nettó jövedelem-emelkedést eredményez a dolgozóknak és egyúttal a bértorlódás kezelésében is segítséget jelenthetne.

A tárgyalások kedden folytatódnak. A terv, hogy az idei utolsó, december 30-i kormányülésen kihirdethessék a megállapodás részleteit.

Forrás: MTI

#bertargyalas #minimalber #szakszervezetek #ado #ber

H I R D E T É S