Álláshirdetés

A munkavállalók több mint fele szívesen váltana munkahelyet

blank
blank

H I R D E T É S

Jó ajánlat esetén a munkavállalók harmada kész új belföldi lakhelyre is költözni. – derült ki a Trenkwalder új kutatásából. A legvonzóbbnak Csongrád-Csanád megyét tartják. Az alkalmazottak a jelenlegi helyzetükkel mérsékelten elégedettek.

Jelenleg a munkaerő 54 százaléka kész munkahelyet váltani megfelelő ajánlat esetén, 35 százalékuk ehhez belföldi lakhelyet is hajlandó lenne változtatni. A legnagyobb arányban erre Csongrád-Csanád (54%), Somogy (52%) és Heves (50%) megyékben készek, ugyanakkor a legkisebb hajlandóság erre Pest megyében (8%), Komárom-Esztergom megyében (12%), illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (14%) mutatkozik.

A döntési szempontok között élen jár a jobb megélhetés (54%), a stabilabb jövő (15%) és a több munkalehetőség (12%) is. A válaszadók 29 százaléka erre elsősorban külföldön, míg 71 százalékuk belföldön lát lehetőséget. Az elsődleges belföldi költözési célpontként szinte minden megyében Budapestet és Pest megyét jelölték meg, kivéve Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéket, ahol a favoritnak Győr-Moson-Sopron megye bizonyult.

A kutatás felmérte a jelenlegi munkahellyel, a környék adta lehetőségekkel, valamint az adott megye kereseti és megélhetési viszonyaival kapcsolatos elégedettséget is. Ez országos átlagban 6,4 pont lett a 10-es skálán. A legnagyobb elégedettséget Fejér megyében mérték (7,4 pont), a legkisebb elégedettségi indexe Nógrád megyének volt (5,6 pont).

A szűkebb környezetet a megkérdezettek általában kedvezőbben értékelték, mint a tágabb, megyén belüli lehetőségeiket. A jelenlegi munkahellyel való elégedettség országos átlagban 7,1 pontot, a környék adta lehetőségek 6,9 pontot kaptak, miközben az adott megye kereseti lehetőségeit átlagosan 5,9, a megélhetési viszonyokat pedig 5,5 pontra értékelték.

A válaszadók 64 százaléka az újra kitáguló munkaerőpiaci lehetőségek dacára úgy érzi, a munkahelyváltás jelenleg kockázatosabb, mint volt két évvel ezelőtt. Eközben 54 százaléknyian jelezték azt, hogy a munkájukra valamilyen hatással volt a járvány.

Fotó: Envato

#jarvany #munkaeropiac #felmeres #munkahely

H I R D E T É S