Albérlet piac
Kiadó lakás táblát függeszt az ablakra egy férfi

A pályakezdők és a munkahelyet váltók is lakást keresnek – meglendül az albérleti piac

blank
blank

H I R D E T É S

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetésével idén is megbolydul az albérleti piac, a következő két hónap a frissen felvett és tanulmányaikat folytató hallgatók mellett sok pályakezdő, valamint munkahelyet váltó számára is egyet jelent az aktív lakáskereséssel.

Az bérleti díjak idén már lassan, de folyamatosan nőnek, a leendő bérlőknek ugyanakkor jó hír, hogy a 2020. januári csúcshoz képest most még jóval megfizethetőbb kínálatból válogathatnak. A bérbeadóknak pedig érdemes figyelembe venni azt, hogy az emelkedő tendencia ellenére sem valószínű, hogy a bérleti díjak a közeli jövőben ismét visszatérnek a korábbi, jövedelemarányosan európai mértékben is kiemelkedően magas szintre – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A bérbeadás előtt el kell dönteni, hogy milyen módon fizetnék meg a tevékenységet terhelő 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja). Erre magánszemélyként két lehetőség van: nem tételes elszámolásnál a bevétel 90 százaléka után szükséges levonni a 15 százalékos szja költségét, a tételes költségszámolásnál pedig a tételesen nyilvántartott számlákat vonják le a bevételből, és ez az összeg képezi a személy jövedelemadó számításának alapját.

A lakásbérlésnél a legnagyobb védelmet a bérlő és bérbeadó szempontjából is az írásos szerződés nyújtja – hívják fel a figyelmet.

Forrás: MTI

Fotó: Envato

#ingatlan #munkahely #alberlet #felsooktatas #palyakezdo

H I R D E T É S