blank

A piaci igényekhez alkalmazkodva módosul a felsőoktatás szabályozása

blank
blank

H I R D E T É S

A képzések indításának rugalmasabbá tétele érdekében 2021 szeptemberétől az egyes felsőoktatási szakokat tartalmazó jogszabály miniszteri rendelet lesz, a képzési és kimeneti követelményeket pedig hivatalos közleményként publikálják.

A cél, hogy a felsőoktatási intézmények rugalmasabban és kevesebb kötöttséggel vehessenek részt a nemzetközi kutatásokban, a hallgatói csereprogramokban és a felsőoktatás jobban megfeleljen a piaci igényeknek.

A hallgatói lemorzsolódást elkerülendő 2021. január 1-jétől az alapképzésen gyengén teljesítő hallgató átjelentkezhet felsőoktatási szakképzésre. Szintén jövő januártól bevezetett változás, hogy az oklevelet nemcsak magyarul és angolul, hanem a képzés nyelvén is ki kell adni, az akkreditált felsőoktatási intézményekben szerzett külföldi tudományos fokozatokat pedig automatikusan elismerik.

2022. január 1-jétől az oklevél megszerzése előtt is lehetséges lesz bekapcsolódni a doktori képzésbe az általános orvosi, az állatorvosi, a gyógyszerészi és a fogorvosi képzés hallgatóinak.

A jogszabály azt is előírja, hogy jövőre a felsőoktatási intézmények tanulmányi rendszerének képesnek kell lennie a zárt rendszerű elektronikus távoktatás támogatására.

A törvénymódosítás érinti a Magyar Művészeti Akadémiát is, amelynek rendes tagjai számát 250-ről 315 főre emelik 2022 novemberétől annak érdekében, hogy a Nemzet Művésze címet viselők is rendes taggá válhassanak.

Forrás: MTI

#felsooktatas #torveny #szakkepzes #tavoktatas #akademia

H I R D E T É S