blank

A tavalyinál is kevesebb a pedagógus itthon

blank
blank

H I R D E T É S

Tovább csökkent a főállású pedagógusok száma a 2020/2021-es tanévben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal oktatási adataiból. Idén háromezerrel kevesebb pedagógus van, mint egy évvel korábban.

A KSH jelenleg 146,7 ezer főmunkaviszonyban foglalkoztatott pedagógust tart számon a köznevelésben és a szakképzésben, ez majdnem háromezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A statisztika szerint az elmúlt húsz évben ennél kevesebb főállású pedagógus soha nem volt a rendszerben.

A szakma szerint a problémát az okozza, hogy a nyugdíjba menő tanárok helyére nem vesznek fel új tanárokat, a feladatokat a tantestület többi tagja között osztják szét.

A KSH adatai szerint egy pedagógusra 9,7 tanuló jut országosan

A nappali rendszerű általános iskolai oktatásban 725,8 ezren (az előző évinél 5,4 ezerrel többen), a középfokú iskolák nappali rendszerű oktatásában pedig 398,3 ezren (12,5 ezerrel kevesebben, mint a 2019/2020-as tanévben) vesznek részt.

A gimnáziumokban az idei tanévben 191,5 ezren, technikumokban, szakgimnáziumokban 143,2 ezren (hatezerrel kevesebben), szakképző iskolákban 56,6 ezren, szakiskolában és készségfejlesztő iskolában pedig – az előző évekhez hasonlóan – mintegy hétezren tanulnak. A szakképző iskolákban kilencezerrel (csaknem 14 százalékkal) kevesebben tanulnak idén, mint az előző tanévben.

A technikumok és a szakgimnáziumok 9. évfolyamára mintegy 81 ezren jelentkeztek – 42,1 százaléka technikumba, 35,8 százaléka gimnáziumba nyert felvételt.

#kozoktatas #pedagogus #allas #statisztika #szakkepzes

H I R D E T É S