távirat

Április végén megszűnik a távirat

blank
blank

H I R D E T É S

A Magyar Posta Zrt. április 30-án, 174 év után kivezeti portfóliójából a belföldi távirat és a Posta-Világfax szolgáltatást. Az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent az érdeklődés iránta – közölte a társaság.

Míg 30 évvel ezelőtt évente mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. 2020-ban 23 ezer volt a feladott táviratok száma – írták.

Az országban az első táviratot 174 éve, 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. A táviratnak a maga korában óriási jelentősége volt az információtovábbításban, ez előbb a telefon széleskörű elterjedésével, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan csökkent.

A levéltávirat mellett népszerű volt az úgynevezett dísztávirat is: a feladó ebben a rövid szöveges üzenet mellett képet, rajzot vagy fényképet is küldhetett.

Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában már korábban megszűnt ez a szolgáltatás.

A távirat szolgáltatás kivezetése a Magyar Posta modernizálási programjához illeszkedik. – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

#posta #gazdasag

H I R D E T É S