Hairdresser and customer wearing protective masks at beauty salon

Áprilisban is jár a katásoknak a kedvezmény

blank
blank

H I R D E T É S

Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. A két havi adómentesség a súlyos gondokkal küzdő ágazatokat érinti, mintegy 56 szakmát.

Az adómentesség 10 milliárd forintot hagy az április elejéig zárva tartó üzleteknél, szolgáltatóknál, a vendéglátásban, a turizmusban, a szabadidő ágazatban tevékenykedő kisvállalkozásoknál – tájékoztatott Tállai András. A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára kifejtette, például a katás fodrászoknak, kozmetikusoknak, személyi edzőknek, zenészeknek, cipészeknek, kárpitosoknak, virágkötőknek, járművezető-oktatóknak és órásoknak sem kell adót fizetni április 30-ig.

A 2021 februárjában már katázó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozások mentesülnek 2021 márciusára és áprilisára az adófizetési kötelezettség alól, mindenkinek jár a mentesség, aki az 56 érintett tevékenység valamelyikét végzi, függetlenül attól, hogy fő- vagy melléktevékenységként – részletezte a szabályokat Tállai András.

A mentesség automatikusan jár, a vállalkozónak nem kell kérnie. Az adóhivatal elő sem írja a fizetendő közterhet az érintettek adószámláján, vagyis a 120 ezer katásnak semmi teendője ezzel – mondta.

Az adómentesség a katások jogosultságait nem érinti. Ugyanúgy részesülnek a társadalombiztosítási, munkaerőpiaci ellátásokból, mint eddig, ez a két hónapos időszak még a nyugdíjba is beleszámít.

Forrás: MTI

#ado #kata #vallalkozas #koronavirus

H I R D E T É S