blank

Automatikus fizetési kedvezmények a NAV-nál

blank
blank

H I R D E T É S

2021. január 1-től a Nemzeti Adó és Vámhivatal több vállalkozás és magánszemély esetén is automatikus fizetési könnyítést biztosít.

Magánszemélyes és adószámmal rendelkező magánszemélyek esetén (nem tartoznak ide az egyéni vállalkozók) automatikusan a személyi jövedelem adó beadásakor – a bevallás végén feltüntetett nyilatkozattal – 12 havi részletet ad a Hatóság, amennyiben az adótartozás összege nem haladja meg az 500.000 Ft-ot.

2020 évben mindez a kedvezmény 6 hónapra szólt és 200.000Ft-os tartozásig volt adható kérelem nélkül. 

A részletfizetés mind 2020-ra mind 2021-re 6 egyenlő, illetve jövőre 12 egyenlő részletet jelent. A fizetési kedvezmény késedelmi pótlék mentességet is jelent.

Gazdasági társaságok esetén az automatikus kérelem a megbízható adósoknak jár csak.

A megbízható adózó az a cég, amely legalább 3 éve folyamatosan működik, áfa- alany, nem indult ellene végrehajtás, csőd- vagy felszámolási eljárás, nem szabtak ki ellene mulasztási bírságot, vagy jövedéki bírságot, tárgyévi adóteljesítménye pozitív.

Az ő esetükben egy évben egyszer egy kérelemmel 12 havi részletet lehet kérni abban az esetben, ha a vállalkozásnak 3.000.000Ft-ot nem meghaladó adótartozása van.  A fizetési kedvezmény késedelmi pótlék mentességet is jelent.

A kérelem mind a két esetben csak az adótartozásra vonatkozik.

Szakértő: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#ado #adotartozas #NAV #vallalkozas #fizetesikedvezmeny

H I R D E T É S