DDC

Az általános iskolától a nyugdíjig: speciális programokkal ösztönzi a munkavállalást a DDC

blank
blank

H I R D E T É S

Családok generációinak adott és ad munkát a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC), amely annak ellenére, hogy hosszú múltra tekint vissza (a beremendi cementgyártás 2020-ban ünnepelte 110 éves évfordulóját, Vácott pedig 1963-ban létesült cementgyár), foglalkoztatáspolitikájában 21. századi elveket követ. A jelenleg több mint 650 munkatárssal működő vállalat hazánk egyik meghatározó építőanyag-gyártója, és mivel a cement-, illetve a betongyártás, a kavicskitermelés speciális szaktudást igényel, a munkaerő bevonzása érdekében már általános iskolás kortól támogatják a tanulókat. De a meglévő munkaerő képzésére, a munkavállalók karrierjének építésére is számos programot működtetnek. Hogy mi jellemzi a DDC foglalkoztatáspolitikáját, arról Kaposvári Annát, a Duna-Dráva Cement Kft. HR igazgatóját kérdeztük.

– Foglalkoztatáspolitikánk ismérve a munkavállalók megtartása, a hosszú távú foglalkoztatás és a szociális érzékenység. Célunk, hogy családias hangulatú, megbízható és kiszámítható munkáltatóként tekintsenek ránk, emellett nagy hangsúlyt fektetünk a szabálykövető magatartásra, illetve működésre. Érdemes megemlíteni, hogy társaságunk kollektív szerződése a Munka Törvénykönyvéhez képest lényegesen jobb feltételeket biztosít a munkavállalók számára, és a törvényben meghatározottakhoz képest magasabb pótlékokat (például műszakpótlékot) fizetünk kollégáinknak.

– Családok generációi dolgoznak a DDC-nél, milyen tervezhető karrierutakat, fejlődési lehetőséget kínálnak a munkavállalóik számára?

– Munkatársaink 4%-a több mint 40 éve dolgozik nálunk, közel 20%-uk pedig 25 évnél hosszabb ideje. Vállalatunknál mindig is kiemelt kérdés volt a megfelelő utánpótlás biztosítása, és a munkatársak karrierjének támogatása. Kiváló példa erre elnök-vezérigazgatónk, aki az egyetem elvégzése után lakatosként kezdett Beremenden, majd végigjárta a teljes ranglétrát. A DDC iránt érdeklődő fiatalok számára több területen nyújtunk lehetőséget, legyen az szakmai gyakorlat, diákmunka, vagy a frissdiplomások gyakornoki programja. Kollégáink szakmai fejlődése érdekében tanulmányi szerződéssel és tanulmányi szabadsággal támogatjuk az új végzettségek és szaktudás megszerzését. Emellett a cégen belül más területen is kipróbálhatják magukat, ami igen fontos lépés a motiváció fenntartására és a kiégés elkerülésére. Az új ötletek kidolgozását jutalmakkal és pénzzel is honoráljuk, és új elem az idei évtől formálisan is bevezetett mentoringrendszer, amellyel a generációkat szeretnénk közelebb hozni egymáshoz és a tapasztalt kollégákat bevonni a fiatalok betanításába.

Egyre erősebb az igény (és erre a koronavírus-járvány is ráerősített) az atipikus munkavégzésre, illetve a munkakörülmények javítására. Ezekre miként tud válaszolni a DDC?

blank
Kaposvári Anna
HR igazgató, DDC

– Felelős munkáltatóként kiemelten fontos számunkra, hogy munkatársaink szívesen dolgozzanak nálunk, és megőrizzük testi-lelki egészségüket. Ahol megoldható, támogatjuk a rugalmas munkaidőbeosztást, a részmunkaidőt, az otthoni munkavégzést, a fizikai állomány számára pedig, kékgalléros kollégáink kérésére, bevezettük a 12 órás munkarendet a piaci átlag feletti bérpótlékkal. A cafeteria, a 13. havi juttatás, a kamatmentes kölcsön és a kedvezményes étkezési lehetőség mellett ún. „Kedvezménykártya” programot működtetünk, ez országszerte számos szabadidős szolgáltató partnernél nyújt kedvezményes felhasználási lehetőséget a kollégák és családtagjaik számára.

– A vállalat két cementgyára térségében, Baranyában és a váci régióban is meghatározó gazdasági szereplő. Ebből adódóan a HR területén milyen kihívásokkal néz szembe és ezekre milyen megoldásokat talál?

– Speciális technológiáink, eszközeink és eljárásaink megkívánják munkatársaink hozzáértését, rugalmasságát. Hiszünk az élethosszig tartó tanulásban, ami folyamatosan fejlődő világunkban elengedhetetlen. Pályaválasztáskor kevesen látják, mennyi lehetőség rejlik a szakképzésben, így egyre kevesebben választják a klasszikus foglalkozásokat. Erős hátteret és támogatást biztosítunk azok számára, akik mégis ezen az úton maradnak. A munkaerő bevonzása érdekében már általános iskolás kortól támogatjuk különböző formákban a tanulókat, de nagy hangsúlyt fektetünk a szakemberek tanítására, karrierjük építésére és a megtartásukra. A cementgyártás, a kavicsbányászat és a betonkészítés speciális terület, kevésbé ismert az álláskeresők számára, ezért igyekszünk minél több módon bemutatni, hogy miért érdemes minket választani, és milyen sok lehetőség rejlik vállalatunkban.

(x)

#foglalkoztatas #cementipar #kepzes #atipikusmunkavegzes #hr

H I R D E T É S