blank

Az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek a kórházi oltópontokon a védőoltásért

blank
blank

H I R D E T É S

Már huszonöt kórházi oltópont működik itthon, ahol az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek a védőoltás beadására – közölte az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy eddig mintegy 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az első oltását. Arra biztatta az egészségügyi dolgozókat, éljenek a lehetőséggel, a bejelentkezéshez szükséges elérhetőségeket megtalálják a koronavirus.gov.hu oldalon és a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

Kedden újabb adag oltóanyag érkezik

Holnap 39 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezik az országba. Legelőször azokat az egészségügyi dolgozókat oltották be, akik a sürgősségi, intenzív ellátásban, illetve közvetlenül a koronavírusos betegek ellátásban vesznek részt. Jelenleg a más területen, de szintén a kórházi ellátásban résztvevők oltása zajlik, és hétfőn közvetlenül azon intézményekbe is szállítanak oltóanyagot, ahol korábban jelentkeztek a vakcinára. Ennek célja, hogy a munkatársaknak még az oltópontig se kelljen elmenniük, hanem helyben, a munkahelyükön juthassanak hozzá a védőoltáshoz – ismertette Müller Cecília.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos azt mondta, a rendelkezésre álló oltóanyagot a gyártó cég alkalmazási leiratának megfelelően adagolják. Magyarország – több európai uniós országgal szemben – a rendelkezésre álló készletekből “tartalékol”, ami biztosítékot jelent arra, hogy az oltás második adagját a 21. napon megkaphassák az elsővel már beoltottak – mondta.

Szintén kérdésre reagálva elmondta, hogy aki a közelmúltban esett át a fertőzésen, annak a szervezetében körülbelül hat hónapig termelődik ellenanyag a vírussal szemben. Ugyanakkor nekik is azt javasolta, jelentkezzenek a védőoltásra, hiszen akadálya nincs az oltás felvételének.

Gyerekek nem kaphatnak az oltásból

Müller Cecília jelezte: a Pfizer-BioNTech által gyártott vakcina 16 éves kor alatt nem adható, mert ebben a korosztályban nem volt kellő számú klinikai vizsgálat. A fiatalok azonban kevésbé veszélyeztetettek – mondta -, náluk nem jellemző a súlyos lefolyás, de zajlanak klinikai vizsgálatok a gyerekek részére adható oltással is.

Az orosz védőoltással kapcsolatban Müller Cecília annyit mondott, hogy abból hatezer adag érkezett Magyarországra. “Ez egy tudományos lehetőséget biztosít a két ország kutatói között, és magában foglalja azt, hogy akár egy újabb vakcinát is rendelkezésre bocsássunk, ha igazolódnak azok a tudományos eredmények” – fogalmazott.

Az egészségügyisek között is létezik az oltásellenesség

Magyarországon aránylag magas az oltásellenesek száma, a jelenség pedig az egészségügyi dolgozók között is létezik – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV-ben.

Fotó: MTI/Veres Nándor

Forrás: MTI, ATV

#oltas #egeszsegugyidolgozok #oltopont #koronavirus

H I R D E T É S