blank

Az egészségügyi dolgozók között is van oltásellenesség

blank
blank

H I R D E T É S

Magyarországon aránylag magas az oltásellenesek száma, a jelenség pedig az egészségügyi dolgozók között is létezik, ezért lehetséges, hogy eddig csak ötezer embert oltottak be koronavírus ellen, mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV-ben.

Eddig közel 80 ezer adag érkezett Magyarországra a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájából, ami 40 ezer egészségügyi dolgozó beoltására elegendő. Ők állnak az oltási sorrend élén. A Nemzeti Népegészségügyi Központ oltási terve szerint az orvosok, asszisztensek, védőnők, gyógyszerészek után jönnek a szociális ellátásban dolgozók és a szociális ellátásban részesülők, majd a 60 évesnél idősebbek, a rendvédelmi dolgozók, a fokozott kockázatnak kitett 18-59 évesek, a kritikus infrastruktúrában dolgozók, végül mindenki más.

Arra a kérdésre, hogy miért oltják előbb a szociális dolgozókat, mint az időseket, Szlávik azt mondta, kétmillió 60 év feletti ember beoltása komoly logisztikai feladat, és sokkal több oltóanyagra van szükség hozzá, de ha Izrael példáját nézzük, meg lehet oldani a tömeges oltást is.

A kórházi helyzetről Szlávik azt mondta, a Dél-pesti Centrumkórházban az elmúlt hetekben csökkent a koronavírusos betegek száma, de az intenzív osztályon levők száma egyelőre nem csökken, hiszen ők hosszú hetekkel ezelőtt betegedtek meg.

A kórházban levő fertőzöttek száma az utóbbi hetekben országos szinten is csökkent.

blank
Az Oxford/AstraZeneca-vakcina a második oltóanyag a Pfizer és a BioNtech közös vakcinája után, amelynek nagy-britanniai alkalmazása megkezdődött hétfőn. A brit állami egészségügyi szolgálat angliai tagozatának tájékoztatása szerint a világon elsőként az oxfordi illetőségű Brian Pinker kapta meg a vakcinát. Az NHS tájékoztatása szerint Brian Pinker 82 esztendős és dialíziskezelésre szorul, ezért két szempontból is a veszélyeztetett és ezért az elsőként oltandók közé tartozik.

Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Forrás: ATV, MTI

#oltas #jarvany #egeszsegugyidolgozok #oltasiterv #nagy-britannia

H I R D E T É S