University graduates at graduation ceremony

Az egyetemek gazdasági szerepvállalása fontos irány a felsőoktatásban

blank
blank

H I R D E T É S

Az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitájával kezdődött meg az Országgyűlés pénteki ülése.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára elmondta, Magyarország versenyképességét nagyban befolyásolja, hogyan reagál az egyre gyorsabban megjelenő digitális és globális kihívásokra. E versenynek az lesz a nyertese, aki a legkorszerűbb és legjobban hasznosítható tudást adja át a következő generációknak-

Kiemelte: soha nem látott méretű fejlesztési lehetőség előtt áll a magyar felsőoktatás, amely közben ingyenes marad a hallgatóknak.

Az átalakítás nem csökkenti, hanem növeli az autonómiát. A felsőoktatás gyakorlati képzésének erősítését és az egyetemek gazdasági szerepvállalását is segítik a javaslatok – mutatott rá.

Schanda Tamás közölte: a modellváltó egyetemek száma egyre növekszik. A kormány az egyetemek döntéseit tiszteletben tartva jár el, csak ott lehet modellváltás, ahol ezt az egyetemek kérték, kezdeményezték.

Kitért arra: az intézmények fenntartásához és fejlesztéséhez állami hozzájárulást is biztosítanak, marad a hallgatói normatíva, továbbá üzemeltetésre és a tudományos-kutatási tevékenységek finanszírozására is kapnak juttatást.

Forrás: MTI

#felsooktatas #modellvaltas #gazdasag #orszaggyules #jogalkotas

H I R D E T É S