trends

Az év második felére jósolják a hazai munkaerőpiac visszarendeződését

blank
blank

H I R D E T É S

A koronavírus-járvány második hullámának gazdaságot érintő hatása egyértelműen januárban tört felszínre a munkanélküliek számának növekedésével. A pályamódosítók főleg a vendéglátás, idegenforgalom területéről kerülnek ki, a termelés és a gyártás területén nem következett be az a típusú munkaerő-bővülés, amelyet az elhúzódó járvány nyomán a kényszer-pályamódosítók miatt előzetesen prognosztizáltak a cégek. – mondta a Világgazdaságnak Juhász Csongor, a Prohuman munkaerő-kölcsönző és HR-szolgáltató ügyvezetője.

A több munkanélküli kapcsán a KSH és Juhász Csongor is a munkaerőpiac sajátosságára hívta fel a figyelmet, az évnek ebben a szakaszában ugyanis a járványhelyzettől függetlenül is kevesebb embert foglalkoztatnak a cégek, ez főként a több munkaerőt igénylő ágazatokra jellemző. Mivel a vállalatok az éves tervet általában ekkor vizsgálják felül, a létszámfeltöltések jellemzően január végétől március elejéig tartanak.

Ugyanakkor – emelte ki a szakember – a gyártó és a termelő ágazatokban a 2021-es megrendelések teljesítését már erőteljesen befolyásolta a koronavírus-járvány.

A külföldi alapanyag-előállítás továbbra sem kiszámítható, ez pedig jelentős hatással van az adott havi tényleges foglalkoztatottsági arány alakulására.

Azok a külföldön dolgozó munkavállalók, akik hazajöttek a lezárások miatt, várhatóan a nyitással együtt fognak visszatérni, így arra lehet számítani, hogy egyes szektorokban a járványhelyzet javulásával hirtelen ismét munkaerőhiány alakul ki. A piac ezzel párhuzamosan rendeződhet vissza, ez a folyamat várhatóan a harmadik és a negyedik negyedévben indulhat be – mondta a lapnak Juhász Csongor.

Forrás: Világgazdaság

#munkaeropiac #munkanelkuliseg #kulfoldimunka #foglalkoztatas #palyamodositas #jarvany

H I R D E T É S