blank

Az iskola- és óvodabezárás az Operatív törzs döntésén múlik

blank
blank

H I R D E T É S

Az általános iskolákat és óvodákat akkor fogják bezárni, ha az Operatív törzs ezt javasolja. – mondta Farkas Örs az ATV-ben. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője hozzátette, az Operatív törzs minden nap vizsgálja az eseményeket, szerinte nem szokatlan, hogy egyik napról a másikra szigorításokat vezetnek be.

Egészségügyi dolgozók tömeges felmondásával kapcsolatban elmondta, a bérrendezés elindul, és ezzel párhuzamosan egyéb jogszabályok kidolgozása is zajlik, ezek nem lezárt viták, folyamatban vannak.

Arra, hogy miért gyorsteszttel tesztelik a tanárokat, egészségügyi dolgozókat, azt mondta, hogy bár hatékonyságuk messze elmarad a PCR-tesztektől, az antigén tesztek 15 percet, maximum fél órát vesznek igénybe, így technikailag csak így lehet a tömeges tesztelést megoldani.

Farkas Örs kiemelte, az egészségügyi védekezés mellett az emberek munkáját, egzisztenciáját is meg kell védeni, kisgyerekek esetében nehezebben oldható meg az otthoni tanítás, valamint a nagyszülők veszélyezettsége miatt a felügyeletük is problémás. Leszögezte, hogy akkor fogják bezárni az általános iskolákat és óvodákat, amikor az operatív törzs így dönt.

Szlávik János infektológus szerint, ha bezárnák az általános iskolákat, akkor az összes szakdolgozó, nővér, fiatal orvos otthon maradna a gyerekkel, és ez tragédia lenne az egészségügy számára. Senki nem tudja megmondani, mi lesz. A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa a Mandinernek azt mondta, a szigorítások csak két hét után éreztetik hatásukat.

A szakember azt is hozzátette, ha egy intenzív osztályt másfélszeresére bővítenek, akkor másfélszerannyi dolgozó kell a betegek ellátásához. Arról, hogy az egészségügyi dolgozók 3,3 százaléka fertőződött meg a járvány kezdete óta, azt mondta, a megbetegedettek nem a munkájuk közben fertőződtek meg, hanem otthon a gyerektől, rokontól, ismerőstől.

Forrás: atv.hu, mandiner.hu

#iskolabezaras #teszteles #egeszsegugyidolgozok #berrendezes

H I R D E T É S