blank

Az ország északi részében több, nyugaton kevesebb a munkanélküli

blank
blank

H I R D E T É S

Észak-Magyarországon az országos átlagnál jóval magasabb, a nyugati országrészben viszont lényegesen alacsonyabb a munkanélküliség. Az egyenlőtlenséget a beruházások ösztönzésével javítanák.

A foglalkoztatottság a legfrissebb adatok szerint meghaladja a 70 százalékot – mondta az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára. Bodó Sándor a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva elmondta, a foglalkoztatási ráta az országon belül jelentősen eltér, hiszen Észak-Magyarországon az országos átlagnál jóval magasabb, a nyugati országrészben viszont lényegesen alacsonyabb a munkanélküliség.

Az államtitkár úgy véli, hogy az egyenlőtlenséget a beruházások ösztönzésével mérsékelni lehet. Bodó Sándor szerint a 25 év alattiak elhelyezkedési támogatásait is fenn kell tartani.

blank
Forrás: MTI

A KSH csütörtöki közlése szerint a július-szeptemberi időszakban az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma lényegében nem változott, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallóké 16 ezerrel, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié pedig 21 ezerrel csökkent. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 486 ezer, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,2 százalékos volt. Szeptemberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 482 ezer volt, ami az előző havihoz képest 32 ezerrel, tavaly szeptemberhez képest 24 ezerrel kevesebb. A munkanélküliek átlagos létszáma harmadik negyedévben 208 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékos volt. A munkanélküliek száma 46 ezerrel, a ráta 0,9 százalékponttal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Munkaerőpiaci elemzők szerint szezonális hatások és a második hullám miatt csökkent a foglalkoztatás szeptemberben. A második hullám okozta bizonytalanág és az esetleges korlátozásoktól való félelem rontja a munkaerőpiaci helyzetet: a vállalkozások nem szívesen vesznek fel ilyen bizonytalan helyzetben új munkavállalókat. A munkaerőpiaci helyzet hosszabb távú javításához szükséges a szakképzés javítása, illetve a felsőoktatásban való részvétel emelése – teszik hozzá szakértők.

A munkaerőpiacon a leginkább érintett szektor továbbra is a rendezvényszervezés, a turizmus-vendéglátás, ahol szigorúbb előírások vannak érvényben, így gyengébb maradhat a munkaerő-kereslet, amit részben az állami programok, részben pedig más, továbbra is növekedő szektorok – közszolgáltatások, a hon- és rendvédelem és a közfoglalkoztatás – jelentős számú új pozíció kereslete ellensúlyozhat.

Hiába van sok állástalan, nehéz betölteni az üres pozíciókat. A munkát keresők többsége nem olyan állást keres, ami a munkáltatók kínálatában szerepel.  Munkaerőhiány van sok szektorban.

Forrás: MTI

#munkanelkuliseg #elhelyezkedes #foglalkoztatottsag #beruhazas

H I R D E T É S