Butchers processing sausages

Bár kevesebb volt munkahelyi baleset tavaly, idén is sok munkavédelmi ellenőrzés lesz

blank
blank

H I R D E T É S

A munkakörülmények javulását jelzi, hogy a munkabalesetek száma az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal, a halálosaké pedig még nagyobb mértékben, 23 százalékkal csökkent tavaly Magyarországon – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Az adatok kedvezőbbé válása nem egyedül a koronavírus hatásainak tudható be – emelte ki Bodó Sándor.

A legveszélyesebb terület még mindig az építőipar

A veszélyesebb tevékenységeket végző vállalkozások a járványhelyzet miatt nem vagy legfeljebb néhány hétre kényszerültek szüneteltetni működésüket, az év végére valamelyest többen dolgoztak az elsődleges munkaerőpiacon, mint 2019 utolsó hónapjaiban – tette hozzá.

blank

A munkabalesetben meghaltak száma Magyarországon, Forrás: MTI

Az ITM adatai alapján 2020-ban a tavalyelőtti több mint 24 ezerrel szemben 20 366 munkabalesetet, ebből a 2019-es 83-hoz képest 64 halálos kimenetelűt jelentettek. A szomorú statisztika éllovasa még mindig az építőipar, de a balesetek száma ebben az ágazatban is ezer alá csökkent – írták.

A feldolgozóiparban a megelőző évhez képest feleannyi, hat halálos munkabaleset történt. A távmunka térnyerését jelzi, hogy míg egy évvel korábban mindössze egy, tavaly már tizenegy alkalommal szenvedtek három munkanapon túl gyógyuló sérülést otthon dolgozók.

A közlemény szerint a koronavírus-járvány elleni védekezésben való részvétel számos új feladatot adott a munkavédelmi hatóságnak. A megnövekedett számú tanácsadás mellett kiemelt tennivalót jelentettek az egyéni védőeszközök megfelelőségének értékelését végző szervezetek kijelölési eljárásai, a munkavédelmi útmutatók, segédletek, ajánlások összeállítása és kiadása, a megbetegedések foglalkozási eredetének vizsgálata is.

blank
A munkabaleset során meghalt, megsérült személyek száma, Forrás: MTI

A hatóság idén is ellenőrzi a szabálytalanságokat

A szakemberek elsősorban olyan munkahelyeken vizsgálódnak, ahol veszélyes anyagokat, munkaeszközt és technológiát alkalmaznak, zajjal, rezgéssel vagy például biológiai kóroki tényezők jelenlétével járó tevékenységet folytatnak.

Forrás: MTI

#munkavedelem #munkabiztonsag #ellenorzes #munkabaleset #homeoffice #epitoipar

H I R D E T É S