blank

Béremelés helyett csak béren kívüli juttatások ?

blank
blank

H I R D E T É S

Az állami cégek idei üzleti terveiben egy kivétellel nincs bérfejlesztés betervezve erre az évre. Ha idén kedvezőek lesznek a gazdasági adatok, akkor ősztől lehetne újra többéves bérmegállapodást kötni az állami cégeknél – nyilatkozta a Világgazdaságnak  a Liga Szakszervezetek elnöke. Hozzátette, erre a tulajdonos állam részéről is megvan a szándék, de nagyobb emelés csak a következő években lehet.

Az állami cégeknél hónapok óta húzódik a bér fejlesztése, a munkavállalói érdekképviseletek már kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek.  Korábban három évre kötöttek bérmegállapodást, és a Liga  most is erre számít, de ahol elindultak a tárgyalások, ott jellemzően béren kívüli juttatásokról zajlanak az egyeztetések, nem pedig a tényleges alapbér-fejlesztésről, ami a szakszervezetek követelése.

Az üzleti tervekben egyedül a villamosenergia-iparnál van az idei évre minimális emelés előirányozva. A kormányzati óvatosság oka, hogy bár az állami vállalatokat is súlyosan érintette az elmúlt egy év, de mégsem voltak elbocsátások, az idén a munkahelyek megőrzésén lesz a hangsúly. Mészáros Melinda szerint a munkaügyi vitának pedig akkor van értelme, ha reális esélye van annak, hogy érdemi előrelépéssel zárják le a felek, vagy van olyan nyomásgyakorló eszköz a kezükben, amellyel ezt ki tudják kényszeríteni. Az állami területen lévő közszolgáltatóknál azonban a jogszabályok miatt korlátozottak a lehetőségek.

A szakszervezeti vezető kiemelte: azért is fontos lenne a béremelés, mert óriási az igény a szakképzett munkavállalók iránt – már olyan területeken is jelentkezik a munkaerőhiány, ahol korábban ez nem volt jellemző.

#beremeles #szakszervezet xgazdasag #erdekervenyesites

H I R D E T É S