blank

Bika ölte meg az alkalmazottját – felfüggesztett fogházra ítélték egy állattartó telep tulajdonosát

blank
blank

H I R D E T É S

Három és fél évre felfüggesztett, egy év 8 hónapos fogházbüntetésre ítélte a Szekszárdi Törvényszék egy tolnanémedi állattenyésztő cég vezetőjét, akinek alkalmazottja egy megvadult tenyészbika támadásában halt meg.

A baleset 2017 februárjában történt; a szarvasmarhatartó telep tulajdonosa arra utasította az 50 éves állatgondozónőt, hogy a telepen összekeveredett teheneket a pihenőtérben válogassa szét termelői csoportok szerint. A nő a fejős tehenek kihajtásához hátrament a pihenőtérbe, ahol egy megvadult tenyészbika rátámadt. Az eset szemtanúja volt a gondozónő unokatestvére, aki egy terelőbottal próbált segíteni, és értesítette a cégvezető élettársát – írták. A nő halálát mellűri elvérzés okozta.

A bíróság közleményében kitért arra, hogy a telep 58 éves tulajdonosa több foglalkozási előírást is megsértett, többek között nem gondoskodott a munkavédelmi oktatásról, nem szabályozta a tehenek balesetmentes szétválogatását szolgáló biztonsági követelményeket, és nem alkalmazhatott volna női dolgozót 300 kilogrammot meghaladó súlyú állat gondozójaként. A cégvezető tagadta bűnösségét, és azzal védekezett, hogy a sértett bántalmazta az állatot.

A törvényszék szerdán – az elsőfokú ítéletet helybenhagyva – a férfit foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek. A szabadságvesztés végrehajtása esetén legkorábban a büntetés kétharmadrészének kitöltése után bocsátható szabadlábra.

Forrás: MTI

#birosag #munkavedelem #itelet #baleset

H I R D E T É S