blank

Biztonság és fizetés – ez a két legfontosabb dolog a hazai munkavállalóknak

blank
blank

H I R D E T É S

A globális járványhelyzet hatására átalakuló munkaerőpiacon minden eddiginél fontosabbá vált a munkahelyek biztonsága: ennek érdekében a magyar dolgozók is komoly áldozatokat hajlandóak vállalni. Ennél is fontosabbnak tartják azonban a hazai munkavállalók a jelenlegi bérszínvonaluk megőrzését – számol be a Randstad Workmonitor legfrissebb felméréséről a Piac és Profit.

A hazai munkavállalók közel 70 százaléka úgy érzi, hogy munkaadója érzelmileg és mentálisan támogatja a jelenlegi egészségügyi helyzetben – derül ki a Randstad Workmonitor 34 országban végzett átfogó kutatásából. A megkérdezettek 80 százaléka állítja, hogy mind a felszerelése, mind a technológiai felkészültsége megvan a jelenleg megkívánt digitalizációs folyamatok lekövetésére.

Itthon az egyik fő téma a biztonság

A munkaviszonyban állók több mint harmada számol munkahelye elvesztésének közepes vagy nagy valószínűségével. A hazai régiók közül a közép-dunántúli (5,6 százalék), a főbb szektorok között pedig a telekommunikáció (3,7 százalék), az élelmiszeripar (4,5 százalék) és az oktatás (4,9 százalék), ahol a legalacsonyabb a munka elvesztésének nagy valószínűséget tulajdonítók aránya, az autóiparban azonban a megkérdezettek 25 százaléka számolt be erről. – írja a portál.

A hazai munkavállalók körében kiugróan magas helyet foglal el a munkahelyek biztonsága. Míg globálisan a megkérdezettek 36 százaléka, Magyarországon a dolgozók 50 százaléka fejezte ki erre vonatkozó igényét.

A bérgarancia jelentősége is nagy

Magyarországon 59 százalékkal vezeti a preferált munkaadói értékek listáját a bér, míg Európa déli és keleti régióiban a dolgozók kétharmada szeretné jelenlegi fizetési szintjének garantálását munkaadója részéről.

Az alkalmazottak 8 százaléka fizetése csökkentésében, 14 százaléka az azonos bérért végzett többletmunkában kötne vagy kötött már kompromisszumot, míg 28 százalék a munkaidő időszakos csökkentésébe vagy kényszerszabadságolásba, illetve 26 százalék a vállalaton belüli áthelyezésbe egyezne vagy egyezett már eddig is bele.

A hazai megkérdezettek több mint harmada fontolóra venne új álláslehetőséget

Itthon a foglalkoztatottak 14 százaléka erős késztetést érez, hogy új munkaadónál vagy más pozícióban, esetleg teljesen új szektorban próbálja ki magát. A megkérdezett dolgozók közel negyede menne másik munkaadóhoz a saját területén, ebből 6,4 százalék, aki határozottan így érez. 14 százalék azoknak a válaszadóknak az aránya, akik azt gondolják, hogy jelenlegi munkaadójuknál, más pozícióba kerülnek majd, 3 százalékuk kimondottan így gondolja.

A válaszadók 31 százaléka nem keres új munkát, 36 százalékuk viszont fontolóra venne egy szembejövő lehetőséget.

A kompetenciák frissítése közös felelősség

Itthon a globális mértéknél 10 százalékkal kevesebben – a megkérdezettek 42 százaléka – vélik úgy, hogy a COVID-19 utáni világban a munkaadóknak gondot jelent majd az alkalmas munkaerő megtalálása. A kompetenciák frissen tartása közös felelőssége a munkavállaónak és a munkáltatónak is, gondolja a megkérdezettek kétharmada. Nyugat-Európában 55 százalék tekinti a két fél közös feladatának.

Az átképzésről a megkérdezett hazai dolgozók közel azonos mértékben válaszolták azt, hogy ez elsődlegesen a munkaadók (42 százalék) vagy a kormány (39 százalék) feladata, míg mindössze 14 százalék bízná ezt elsősorban a munkavállalókra – Európa nyugati felén ez utóbbi érték 25 százalék.

A home office sokaknak bevált

A dolgozók harmada szerint lenne ideális, ha a továbbiakban is rugalmasan alakíthatnák a munkaidejüket, közel negyedük számára lenne vonzó, ha a jövőben is a „home office” és az irodai munka valamilyen kombinációjában dolgozhatnának, és közel azonos – 15-15 százalék – azok aránya, akik szeretnék, ha az otthoni munkavégzés mértékéről maguk dönthetnének, vagy akár teljesen átállhatnának erre a munkaformára.

Forrás: Piac és Profit

#munkaeropiac #homeoffice #felmeres #bergarancia #allaslehetoseg #biztonsag #jarvany #fizetes

H I R D E T É S