blank

Árrobanás az építőiparban – mennyivel fizetünk többet a kőművesnek ?

blank
blank

H I R D E T É S

Az építőanyagok kiugró drágulása miatt nem lehet tartani az építésre vagy felújításra kötött korábbi megállapodásokat. A kivitelezők tolla a számla benyújtásakor jóval vastagabban fog majd – derül ki a Világgazdaság cikkéből. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének  elnöke szerint az év végére az építőanyagok átlagos áremelkedése elérheti vagy meghaladhatja a 30 százalékot.

Egy lakásfelújításnál az anyagköltség rendre eléri vagy meghaladja az 50 százalékot, az új építésnél még többet is. Koji László szerint nagy kérdés, hogy hogy a támogatott munkák esetében mennyire lehet eltérni az eredeti műszaki tartalomtól, és az is, hogy az építőanyagok és a munkaerő drágulása miatt mennyivel esik a hárommillió forintos állami támogatás vásárlóértéke. Előtérbe kerülnek az olcsóbb termékek, és alternatív beszerzési forrás híján le kell faragni a minőségi elvárásokból.

Az építőipari nyersanyagok és termékek jelentős drágulása miatt a Gazdasági Versenyhivatal is jelezte, hogy paci konzultációt kezdeményez az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével. A piaci konzultáció célja az építőipari szektorban tapasztalható áremelkedés okainak feltárása és az ágazat esetleges versenyproblémáinak minél alaposabb feltérképezése.

A GVH emlékeztetett közleményében, hogy a versenyhatóság tavaly ősszel indított átfogó jellegű versenyfelügyeleti eljárást a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának megsértése miatt. A hatóság emellett az elmúlt egy évben előzetes vizsgálatokat folytatott le számos más építőipari alapanyag  – például tégla, tetőcserép, nyílászárók – forgalmazásának piacán annak érdekében, hogy feltárja ezeknek a  termékeknek az értékesítési rendszerét.

A GVH közleményében kiemelte, hogy a vállalkozások és a magyar emberek széles körét érintő építőipari alapanyag piacokra is kiemelten figyel, az indokolatlan, inflációt gerjesztő áremelésekkel szemben pedig a rendelkezésre álló eszközeikkel fel fognak lépni és az egyedi jellegű jogsérelmek mellett az ágazati szereplők átfogó jelzéseit is alaposan megvizsgálják majd.

#epitoipar #lakasfelujitas #inflacio #versenyfelugyelet

H I R D E T É S