blank

Brutális veszteség és létszámleépítés – hatalmasat buktak az utazási irodák

blank
blank

H I R D E T É S

Többmilliárdos forgalomcsökkenést okozott a járvány az utazási irodáknak. A vendéglátó- és szállodaipar után ez a szektor sínylette meg a legjobban a vendégek elmaradását, az állami segítség pedig nem osztott és nem szorzott.

Részletes cikkben elemzi az Mfor az utazási irodák tavalyi évét. Bár bértámogatásban ők is részesültek és mentesültek a járulék-fizetés alól, célzott állami támogatást nem kaptak.

Remek évet zárt a dán hátterű Weco-Travel még a járvány előtt: 2019-ben 10,3 milliárdos forgalom mellett 83 millió forint volt a profit. Tavaly viszont az árbevétel már csak 2 milliárd, míg a veszteség 133 millió forint lett, tehát csaknem 80 százalékos visszaesést könyvelhettek el.

Az OTP Travel   a 2019-es 20 milliárd forintos forgalma tavaly 4,7 milliárd forintra zuhant vissza, ami 77 százalékos visszaesés. ezen belül a cég belföldi bevételeik 848 millió forintról 62 millió forintra, kiutazás bevételeik 6,1 milliárd forintról 1,6 milliárd forintra, míg a menetjegy értékesítésük 13 milliárdról 2,9 milliárd forintra mérséklődtek. Ezzel együtt persze a kiadásaik is csökkentek, de összességében a járvány előtti 200 millió forintos nyereség 182 millió forintos veszteségbe fordult 2020-ban. A társaság közben meg kellett, hogy váljon dolgozói csaknem felétől és felmondta egyik drága irodáját is.

Most az irodák azonban már kicsit bizakodóak – a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyarok ugyanis már korlátozás nélkül hazatérhetnek Magyarországra egy külföldi utazásból, de hogy ez mennyit lendít az irodák forgalmán, csak az év végén derül majd ki.

#jarvany #utazas #veszteseg

H I R D E T É S