blank

Diákhitel már a felnőtt- és szakképzésben is

blank
blank

H I R D E T É S

A szak- és a felnőttképzésben is igényelhető lesz hitel – írja a Magyar Nemzet. A konstrukciót eredetileg már áprilisban bevezette volna a Diákhitel Központ – a start végül május 31-re tolódott.

Magyar Péter, a Központ igazgatója elmondta: a képzési hiteleket a három hónapot meghaladó idejű felnőtt- és szakmai képzésekre, illetve részszakmára felkészítő szakmai oktatásra lehet igénybe venni. A képzési hiteleket a meglévő diákhitelekkel szinte azonos feltételekkel vezetik be a 18 és 55 év közötti korosztálynak.

A hagyományos diákhitelekhez hasonlóan itt is két konstrukció lesz elérhető. A szabad felhasználású hitelt, akár havi 150 ezer forint értékben lehet igényelni; a másik a kötött felhasználású kölcsön, ami a választott képzés díjának összegét fedezi, legfeljebb félmillió forintig. Előbbi kamata 1,99 százalék, az utóbbi – az állami támogatásnak köszönhetően – viszont kamatmentes. Mindkét megoldás közös jellemzője, hogy nem szükséges a kölcsönhöz fedezet, nincs előzetes hitelbírálat, bármikor díjmentesen elő- és végtörleszthető.

A különböző diák- és képzési hitelek ráadásul egymással párhuzamosan vagy egymást követően is felvehetők. A szabad felhasználású hiteleknél ugyanakkor bevezetnek egy 8 millió 250 ezer forintos limitet is, hogy megakadályozzák a túlzott eladósodást.

Az új hitelekre is érvényes  a családtámogatási kedvezmény, vagyis a hitelfelvételt követően született második gyerek után az anyák tartozásának felét elengedik, a harmadik gyerek születése után pedig egyáltalán nem kell visszafizetni a kölcsönt. A kedvezménnyel a diákhiteleknél már eddig is sokan éltek, összesen majdnem hatmilliárd forint tartozást engedett el a központ.

#támogatas #hitel #szakkepzes #felnottkepzes

H I R D E T É S