blank

Diplomával is hátrányban vannak a nők a munkaerőpiacon

blank
blank

H I R D E T É S

Bár Magyarországon több nő végzi el az általános iskolát, a férfiakhoz képest feleannyian szereznek szakképesítést.  Bár az elmúlt években az iparban nőtt az igény a női munkavállalókra, a betanított munka alacsonyabb jövedelemmel is jár. Többek között ez is kiderül a KSH Nők és férfiak Magyarországon című zsebkönyvéből. A bérkülönbség azonban nemcsak itthon, hanem egész Európában régi, megoldatlan probléma.

A felsőoktatási intézményekben továbbtanuló nők jellemzően olyan területeken helyezkednek el, amelyek esetében lényegesen alacsonyabb a bérszint, mint ahol a férfiak jelennek meg nagyobb számban. Pont azokban az ágazatokban alacsonyabbak a bérek, ahol a nők vannak túlsúlyban. A társadalomtudományi területen dolgozók fele annyit keresnek, mint a műszaki tudományi területek szakemberei, akik jellemzően férfiak.

Ma Magyarországon az egyedül élő idősek többsége nő. Mivel ők kevesebb pénzt tudnak megtakarítani és befektetni, a különbségek felhalmozódnak, és a nők idősebb korban jobban ki vannak téve a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázatának.

Európában a nők óránként átlagban 16%-kal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. A nemek közötti bérszakadék a nők és férfiak átlagos bruttó órabére közötti különbség.

Az EU-ban a bérszakadék jelentős eltéréseket mutat. Az Európai Parlament adatai alapján 2017-ben Észtországban (25,6%), a Cseh Köztársaságban (21,1%), Németországban (21%), az Egyesült Királyságban (20,8%), Ausztriában (19,9%) és Szlovákiában (19,8%) volt a legmagasabb. A legalacsonyabb számok Szlovéniában (8%), Lengyelországban (7,2%), Belgiumban (6%), Olaszországban és Luxemburgban (5%), valamint Romániában (3,5%) figyelhetők meg. Magyarországon 14,2% ez az adat.

Mi okozza bérkülönbséget?

  • A nők kevesebb fizetett álláshelyet töltenek be.
  • Sok nő dolgozik részmunkaidőben
  • A nők átlagosan több órányi fizetés nélküli munkát végeznek, mint a férfiak (gyermekgondozás vagy házimunka), a férfiak pedig több órányi fizetett munkát végeznek, mint a nők.
  • A nők heti munkaideje több, mint a férfiaké.
  • Sokkal nagyobb a valószínűsége annak is, hogy a nők félbehagyják karrierjüket gondozói, vagy családi kötelezettségeik miatt.
  • A nők túlreprezentáltak viszonylag alacsony fizetésű ágazatokban
  • A nők kevesebb vezetői pozíciót töltenek be

#ber #egyenloseg #eu #berkulonbseg #karrier #munkaeropiac

H I R D E T É S