blank

Drágábban nyaralunk idén itthon

blank
blank

H I R D E T É S

A hazai szálláshelyek még csak most nyitnak, de már látszik, hogy akár 15-20 százalékkal is emelhetik az áraikat. Drágább az élelmiszer, drágábbak lettek a karbantartási költségek és többet kell fizetni az alkalmazottaknak is a kereskedelem-vendéglátásban. A Portfolió elemzése szerint idén a balatoni nyaralás kerül majd a legtöbbe.

Nincsenek könnyű helyzetben a szállodák és panziók: az elmúlt hónapok veszteségei után szeretnének nagyobb árbevételt termelni, de közben egyensúlyozniuk is kell, hogy a túlárazással ne riasszák el a belföldi turistákat.

Közben nagyon megdrágultak az élelmiszer-nyersanyagárak, de jóval többet kérnek a karbantartási szolgáltatással foglalkozó cégek is . „Az új alkalmazottakat sokszor csak magasabb fizetésért tudják felvenni a most nyitó szállodák, ez is emeli a költségeiket” – nyilatkozta a lapnak Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.

A Szállás.hu az eddig beérkezett foglalások alapján nagyjából átlagosan 7 százalékos áremelkedést lát – ez persze régiónként, településenként, szállástípusonként, de szálláshelyenként is eltérő lehet. Nagyobb mértékű lehet a drágulás azoknál a szállodáknál, ahol fejlesztéssel töltötték a pandémia miatti kényszerpihenőt. A szolgáltatási extrák, a tavalyinál magasabb minőségű kínálat ezeknél a hoteleknél az árakban is megmutatkozhat. A kategóriát lépők 20 százalékkal drágábban adják ki szobáikat.

Nagyon sokan – főként a panziók és vendégházak tulajdonosai – egyelőre kivárnak. Tudatosan nem hirdették még meg nyári ajánlataikat – ők minden bizonnyal az aktuális piaci kereslethez akarják igazítani az áraikat.

Szakemberek szerint ha megindulnak a tömeges foglalások, azok beindítják a drágulást, csakúgy, ha a korlátozások enyhítésével valahol meghirdetnek egy nyári fesztivált vagy egy nagyobb rendezvényt.

Ami biztos: idén is a Balaton lesz a legnépszerűbb turista célpont, a magyar szállodai áraknak pedig a görög, horvát és szlovén tengerpartok árai lehetnek komoly versenytársaik.

#ujranyitas #turizmus #szallodaipar #vendeglatas #balaton

H I R D E T É S