blank

Drasztikusan csökken a nagyvárosi népesség Magyarországon

blank
blank

H I R D E T É S

Budapest lakossága 2020-ban majdnem 13 ezer fővel csökkent, és a megyeszékhelyeken is kevesebben éltek 2021 januárjában, mint egy évvel ezelőtt. Az érintett városok agglomerációjában viszont sok település gyarapodott az ingatlan.com friss elemzése szerint.

A kiköltözés egyik fő a nagyvárosi lakásárak emelkedése. A karanténhatás is hozzájárult a fővároshoz és a megyeszékhelyekhez közeli települések népszerűségéhez. A járvány miatt elrendelt korlátozások hatására egyre többen kezdtek érdeklődni a kerttel rendelkező lakóingatlanok iránt, de az olyan kormányzati intézkedések, mint a falusi CSOK, szintén segítették a kiköltözést, valamint a távmunka lehetősége is ebbe az irányába hatott – írja  a mezohir.

A népességbővülés alapján felállított országos ranglistát a határ melletti Rajka vezeti, ahol a lakosság száma egy év alatt majdnem 60 százalékkal több mint 6 ezer főre emelkedett. A portál szerint ebben szerepet kapott az ingázókra vonatkozó járványszabály is, amely szerint a pandémiás helyzetben a határtól 30 kilométeres sávban mozoghattak az érintettek.

A lakosok számának növekedése a lakóingatlanok árára is hatással volt: Rajkán 20 százalékos, Érden 23 százalékos volt a drágulás a 2020 januári szinthez képest. Ezzel szemben Budapesten a 2014-ben elindult drágulás 2020-ra szinte megállt, a többi nagyvárosban pedig lassabb ütemben folytatódott. Az ingatlan.com szakértője, Balogh László arra számít, hogy idén a tavalyinál jobb évet zár az országos lakáspiac, mind a használt, mind az új lakásoknál élénkülés várható.

#ingatlanpiac #csok #pandemia

H I R D E T É S