blank

Egy betűvel meghosszabbodnak a rendszámok

blank
blank

H I R D E T É S

A három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehet többet kiadni, a szükséges informatikai és egyéb fejlesztések elvégzése után ezért 2022. július 1-jétől négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól. Ez viszont semmiféle adminisztrációs többletterhet, plusz kiadást nem jelent a tulajdonosok, üzemeltetők számára,  a forgalomban lévő táblákat nem kell újakra cserélni. A hosszabb rendszámok fokozatosan váltják majd fel a régieket.

Az új rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel.

A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek. A módosított előírások változatlanul lehetővé teszik az egyedi rendszámok engedélyezését.

Forrás : MTI

#kozlekedes #jogszabaly #infrastruktura

H I R D E T É S