blank

Egyre népszerűbb a külföldi munka – itthonról

blank
blank

H I R D E T É S

A Covid-járvány miatt erősen csökkent a külföldön munkát keresők száma, ugyanakkor népszerűbbek lettek azok a munkalehetőségek, amikor távmunkában de itthonról dolgozhatnak külföldre Míg hét éve még a megkérdezett magyarok 58 százaléka költözött volna egy idegen országba munka miatt, ez a szám tavaly már csak 33 százalék volt – derült ki a profession.hu felméréséből.

A járvány miatt újfajta mobilitás került előtérbe – a magyarok 60 százaléka szívesen vállalna munkát külföldi cégnél, ha költözés nélkül, home office-ból végezhetné el feladatait. A legtöbben osztrák, német, angol és amerikai cégeknél dolgoznának így. Ezeken a piacokon jobban tudnak keresni, mint itthon, illetve van egy olyan hatás is, hogy mivel már sok magyar dolgozik ott, biztonságosabbnak ítélik meg, támaszkodhatnak az ottaniak tapasztalataira.

„Természetesen nagyon fontos a kereslet, de legalább ennyire az a nyelvtudás is. Ez a hazai nyelvtudási viszonyok mellett inkább a fiatalabb generáció számára nyitja meg ezt a lehetőséget. Azt is látjuk, hogy a külföldi munkaadók számára vonzó lehetőséget jelent a nyugat-európaihoz vagy amerikaihoz képest még mindig olcsóbb munkaerő. A távmunka térhódítása lehetőséget ad arra, hogy az országon belül kevéssé mobil magyar munkaerő az otthonától távol vállaljon munkát, persze csak a fehérgalléros pozíciók esetében”, mutatott rá Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

A szakember szerint a diplomás munkavállalók esetében az elérhető jövedelem mellett a karrierépítés is fontos tényező a határon túli munkavállalás során. Ebből a szempontból a regionális, illetve globális központok számítanak vonzónak, Európában például London volt ilyen a Brexit előtt. 

„A legkevésbé mobilis generáció a baby boomerek, akik a 70-80-as években szerezték elsődleges munkatapasztalataikat, egész egyszerűen azért, mert számukra korlátozottak voltak a külföldi munkavállalás lehetőségei, esetleg a keleti blokk országaiban tudtak dolgozni, de nem volt általános jelenségHa a kékgallérosokat nézzük, akkor a nyelvismeret erősen befolyásolja a döntést. Főleg az idősebbek körében inkább a német az általános, ezért számukra a német nyelvterület a vonzóbb, ahol egyébként a már ott élő sok magyar miatt az is elképzelhető, hogy gyengébb nyelvismerettel is tudnak boldogulni” állítja Steigervald Krisztián elemző.

Forrás: profession.hu; behaviour.hu

#tavmunka #kulfold #munkavallalas #karrier #mobilitas

H I R D E T É S