blank

Elektronikus fuvarlevél bevezetéséért fogtak össze a közúti fuvarozók és szállítmányozók

blank
blank

H I R D E T É S

Elektronikus fuvarlevél magyarországi bevezetéséért fogtak össze a közúti fuvarozók és szállítmányozók, az erről szóló közös szándéknyilatkozatot az Innovációs és Technológiai Minisztériumban írták alá.

Közleményük szerint a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete és a Magyar Szállítmányozók Szövetsége Egyesület közös szándéknyilatkozatban jelezte a kormányzatnak a digitális rendszer mielőbbi bevezetésének szükségességét.

Kiemelték, az elektronikus fuvarlevél (e-CMR) bevezetése jelentősen növelheti a fuvarozók versenyképességét a számlázás felgyorsításával, az ágazat vállalkozásai hamarabb hozzájuthatnak a fuvardíjukhoz. Egyszerűbbé válna a logisztikai információk archiválása, a panaszkezelés, és az azonnali valós adatok alapján nyomon követhető lenne a szállított áru. A termelő vállalatok megbízásából eljáró szállítmányozók adminisztratív terhei is csökkennének, átláthatóbb lenne a fuvarozói cégek tevékenysége.

A szakmai érdekképviseleti szervezetek álláspontja szerint a digitális átállás a jelenlegi, döcögős és idejétmúlt rendszer felváltásával jelentősen lerövidíti a folyamatok időigényét, az e-CMR alkalmazásához a magyar jogszabályoknak hozzá kell járulniuk.

Mosóczi László a közlemény szerint hangsúlyozta: az elektronikus fuvarlevél meghonosításával Magyarország nemzetközi viszonylatban is innovatív megoldást vezethetne be. Az ágazati digitalizáció a fuvarozásban érintett többi szereplő mellett az állam számára is átláthatóbb működési környezetet teremt. A szakminisztérium támogatja a szakmai kezdeményezést, a megvalósításhoz szükséges jogalkotás elindítására készen áll. A jogi szabályozás megteremtése mellett elengedhetetlen a rendszer informatikai hátterének kiépítése is – tette hozzá az államtitkár.

Forrás: MTI

#szakszervezet #szallitmanyozas #kozlekedes

H I R D E T É S