blank

Élesedő versenyre és elhúzódó válságra számítanak a magyar munkavállalók

blank
blank

H I R D E T É S

Élesedő versenyre számítanak és bizonytalanságtól tartanak a munkaerőpiacon a magyar munkavállalók – derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából, amelynek eredményéről csütörtökön tájékoztatták az MTI-t.

A harmadik negyedéves jelentés szerint a koronavírus-járvány hatásai ellenére a megkérdezettek kedvezőbben ítélték meg a munkaszerzési lehetőségeiket. Ugyanakkor tartósnak bizonyulhat a meglévő pozíció biztonságát tükröző mutató, ez az előző év hasonló időszakához képest csaknem 20 pontot esett. – jelezték a közleményben.

A munkahely fennmaradásának megítélése is romlott. A tavaly őszi 81-ről, valamint az idén júniusi 72-ről 71 százalékra esett vissza azok aránya, akik szerint több mint öt évig biztosan fenn fog maradni a munkahelyük.

Szintén radikális csökkenést tapasztaltak annak megítélésében is, hogy a válaszadó mennyi ideig látja biztosnak a pozícióját munkahelyén. Az egy évvel ezelőtti 79 százalékkal szemben már csak a válaszadók 52 százaléka optimista annyira, hogy több mint öt évre biztosnak lássa a munkahelyét.

A kutatás szerint ugrásszerűen megnőtt a munkahely megtartása iránti motiváció.

Az előző év azonos időszakához képest csaknem két és félszer annyian lennének hajlandóak a saját költségükön továbbképezni magukat, a válaszadók 68 százaléka lenne hajlandó a mostaninál messzebbre, akár fél órával is többet utazni a munkahelyére.

Emellett tovább emelkedett egy év alatt azon válaszadók köre, akik ugyanannyi pénzért akár nehezebb munkát is hajlandók lennének bevállalni, illetve nőtt azok száma is, akik ugyanannyi pénzért többet is dolgoznának.

A közleményben kiemelték: a hónapok óta tartó negatív munkaerő-piaci tendenciák ellenére októberben is változatlanul magas volt a munkavállalói bizalmi index. A BNP Paribas Cardif munkaerőpiaci stabilitási indexe alapján a 69 pontos érték továbbra is alapvetően optimista hozzáállást mutat a hazai munkavállalók körében. A munkavállalói bizalmi index stabilitása az előző negyedévhez hasonlóan most is a motivációs elemnek és az újbóli elhelyezkedési esélyek kedvezőbb megítélésének köszönhető.

Az adatok szerint az nem változott, hogy az átlagnál jobban bíznak a munkahelyükben az érettségivel és diplomával rendelkezők, valamint a Nyugat- és Közép-Magyarországon élők. Az előző negyedévhez hasonlóan a férfiak és nők között csak minimális eltérés tapasztalható.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy a magyar munkavállalók általánosságban elhúzódó válságra számítanak. A novemberben bevezetett járványügyi intézkedések munkaerőpiacra gyakorolt hatásai csak hónapok múlva lesznek realizálhatók, de az már most látható, hogy a munkavállalók élesedő versenyhelyzettel számolnak.

Forrás: MTI

#munkaeropiac #felmeres #munkavallalok #koronavirus

H I R D E T É S