blank

Elfáradtak a makói gumigyár dolgozói – sztrájkra is készek

blank
blank

H I R D E T É S

Sztrájkra is készek a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. dolgozói a makói gyárában. A cégvezetés nyáron egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést, s így kontroll nélküli mértékben emelheti a túlmunkát, emellett a munkakörülmények sem megfelelőek számukra. – számol be a 24.hu.

A helyi szakszervezet felmérése szerint a gyár dolgozóinak nagy többsége annyira belefáradt a körülményekbe, hogy bármikor kész egy komoly figyelemfelkeltő tiltakozó akcióra – olvasható a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) közleményében.

A szakszervezet és a munkáltató négy hónapja tárgyal eredménytelenül a kollektív szerződés újrakötéséről. A szakszervezet szerint a dolgozóknak elegük van kevés pihenőből, a sok túlmunkából, és a kollektív szerződés egyoldalú felmondásából.

Az utóbbi hátterében az állhat – véli a szakszervezet -, hogy a munkáltató 2021. december 31-éig egyoldalúan kitolhassa a munkaidőkeretet. A célja az, hogy így kontroll nélküli mértékben és gyakorisággal ledolgoztassa a járvány miatti tavaszi leállás idején kiesett munkaidőt, mindezt csökkentett létszámmal hisz a dolgozók nagy részét tavasszal elküldték. – mondják az érdekvédők.

A portál azt írja, a megmaradt lojális munkatársaknak nemcsak szabadságuk nincs már, 2 hónapig jelentősen csökkentették a bérüket és a béren kívül juttatásukat, utólagos tájékoztatással időarányosították a megmaradt szabadságot is, ami tovább csökkentette azt. A szakszervezet hónapok óta követeli a helyzet rendezését, eredménytelenül. Egy felmérés szerint az ezernél több megkérdezett munkatárs túlnyomó többsége írásban kijelentette: kész részt venni tiltakozó megmozduláson.

A Magyarországon nyolcezer munkavállalót foglalkoztató Continental honlapja szerint a ContiTech AG magyarországi leányvállalata, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói és váci telephelyének a csoport legnagyobb és legmeghatározóbb tagja. Vácott hűtő-fűtő csövek és üzemanyagtömlők gyártása és szerelése mellett, műanyag- és fémtermékeket állítanak elő. Makón hűtő-fűtő csövek gyártását és szerelését végzik.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Forrás: 24.hu, MTI

#sztrajk #kollektivszerzodes #makoigumigyar #munkavallalok #erdekvedelem

H I R D E T É S