blank

Építőipar: munkaerőhiány és kivárás

blank
blank

H I R D E T É S

Az aggasztó munkaerőhiány miatt még tovább csúszhatnak az egyébként is késében lévő építkezések. A szektor tavaszra vár felpörgést, addig marad a bemerevedett állapot. – írja az mfor.hu.

Hektikusak a megrendelések, ezért mindenki kivár az építőiparban. A bejelentett kormányzati ösztönzőktől ugyan bővülő keresletet várnak, de ezek egy része csak eltolva jelenik meg, s addig rengeteg cég kerül a tönk szélére – írja a portál.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége a Közbeszerzési Hatóság összesítése alapján azt írta pár nappal ezelőtt: az építési beruházási célú közbeszerzések száma 2020. január 1.-október 31. között a 2019. év azonos időszakának az 55 százalékára esett vissza, a közbeszerzési feladatok értéke pedig a múlt évinek a 75 százalékára zsugorodott szerint.

A kisebb, helyi vállalkozások azokban az önkormányzati infrastrukturális beruházásokban bíznak, melyekre a kormány a napokban osztott szét többszáz milliárd forintos támogatást.

A cégek a tervezési, kivitelezési folyamatok átszervezésével, létszám-átcsoportosításokkal igyekeznek dolgozni. Az élőmunka-igényes szakipari, szerelőipari, gépészeti feladatokra nincs elég szakember, ezért az ebben a fázisban lévő beruházások késnek. A kisebb kivitelező brigádok is bajban vannak a létszám miatt, ezért ők is nehezen tervezik a tavaszi kapacitásaikat.

Forrás: mfor.hu

#epitoipar #munkaero #szakemberhiany

H I R D E T É S