blank

Feleannyi a magántanuló – bizonytalanok a szülők

blank
blank

H I R D E T É S

Egy év alatt majd 50 százalékkal kevesebben lettek azok a diákok, akik felmentést kaptak a tanórai részvétel alól. A szakértő szerint az új rendszer elbizonytalanította a szülőket. –  írja a Népszava.

Míg a 2019/2020-as tanévben még 9545 gyerek tanult magántanulói státuszban, addig a következő, 2020/2021-es tanévre ez a szám majdnem a felére, 5214-re esett vissza, pedig az érintett tanulók száma évről évre emelkedett az azt megelőző időszakban – olvasható a lapban.

„Össztársadalmi érdek, hogy a gyerekek iskolába járjanak és végzettséget szerezzenek” – indokolta tavaly a kormány azt a rendeletet, amivel megszüntették a magántanulói státuszt, és helyette az „egyéni munkarendet” támogatta.

Az egyéni munkarend bevezetéséről szóló törvény 2019. szeptember 1-jén lépett hatályba. Korábban az iskolán kívüli tanulást az iskolaigazgatók engedélyezhették, a változtatás után azonban ezt a lehetőséget elvették tőlük, így az érintett családoknak már az Oktatási Hivataltól kell engedélyt kérniük ehhez.  A kérvényeket már csak az adott tanév első napját megelőző június 15-ig lehet benyújtani, év közben erre már nincs lehetőség. Nincs lehetőség arra sem, hogy egyéni munkarend keretében az OH csak bizonyos tanórák alól adjon felmentést.

Gyarmathy Éva klinikai szakpszichológus, a Magyar Diszlexia Központ alapítója a lapnak azt mondta: sok szülőt elbizonytalanított a törvénymódosítás. „Én magam is javasoltam egy gyermek esetében, hogy tanulócsoportban folytassa a tanulmányait, de a szülő nem merte vállalni, hogy a »bizonytalanba« vigye a gyereket” – mondta a szakember. Az idei évtől az iskolaérettség megállapítása is az OH hatáskörébe került. Az eljárások pedig nem a gyerekekhez, hanem szabályokhoz és utasításokhoz igazodnak.

Magántanuló – vagyis egyéni munkarendben tanuló – most már csak az lehet, akinél hivatalos dokumentumokkal lehet igazolni, hogy erre szüksége van, például azért, mert sajátos nevelési igényű vagy tartós betegségben szenved. De akár hosszabb külföldi tartózkodás esetén is elfogadhatják a kérelmet.

Forrás: Népszava

#oktatas #magantanulo #egyenimunkarend

H I R D E T É S