blank

Felfutás előtt áll a munkaerő-kölcsönzés

blank
blank

H I R D E T É S

Az idei év elejére – a vendéglátás és idegenforgalmon kivételével – minden iparágban visszatért a koronavírus-járvány kezdeti időszakában mért adatokhoz a munkaerő-kölcsönzöttek létszáma. Bizonyos szektorokban intenzív növekedés is tapasztalható. A kereskedelemben harminc százalékkal, a logisztika és raktározás területén pedig ötödével dolgoznak ma többen. Magyarországon jelenleg 180 ezren dolgoznak ebben a jogviszonyban.

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége szervezésében a tíz legnagyobb munkaerő-kölcsönző cég körében készült év eleji felmérésből kiderül, hogy júliustól fokozatosan, iparági szinten is mérhető arányban emelkedett a kölcsönzött munkavállalók létszáma, s félév kellett hozzá, hogy visszaálljon a válság előtti szintre – áll a szervezet közleményében.

A COVID által leginkább érintett szektorokból egyes munkavállalók átmenetileg átmozdultak más iparágakba, de a munkaerő-kölcsönző cégek szerint a helyzet javulásával ismét lesz kereslet új munkaerőre a leginkább sújtott iparágakban is.

A közlemény szerint elmúlt 10 évben megduplázódott a kölcsönzés keretében foglalkoztatott munkavállalók száma, de a COVID-19 okozta gazdasági válságban még inkább előtérbe került ez a szolgáltatási forma, a gazdasági élet kiszámíthatatlansága, tervezhetetlensége miatt. A kormány a kölcsönzött munkaerőre is kiterjesztette a munkahely-megtartó intézkedéseket. 2020 áprilisa óta folyamatos az együttműködés az Innovációs és Technológiai Minisztériummal a legnagyobb foglalkoztatók szektor szintű kölcsönzött létszámalakulásának monitorozására.

Az év elején mintegy 180 ezer kölcsönzött munkavállaló dolgozott Magyarországon, számuk áprilisban a koronavírus-járvány miatt 120 ezer fő alá csökkent, júliustól azonban ismét megnőtt az igény a kölcsönzött munkaerőre, így abban bíznak, hogy a 2021. évben a kölcsönzött munkaerő foglalkoztatásának volumene a korábbi évek dinamikája szerint tovább növekszik – zárul a munkaerő-kölcsönzők közleménye.

Forrás: ado.hu

#munkaeropiac #munkaerokolcsonzes #felmeres #munkaero

H I R D E T É S