blank

Félnek a pedagógusok – kérik, hogy zárják be az iskolákat

blank
blank

H I R D E T É S

Zárjanak be minden oktatási intézményt, kivéve az alsó tagozatokat! – ezt kéri petíciójában a pedagógus társadalom. A tanárok védelme nem biztosított, nem ismerik a fertőzöttségi adatokat, nincs tesztelés, és az sem tisztázott, hogy foglalkozási megbetegedésnek minősül-e, ha egy tanár megbetegszik a munkahelyén, tehát a táppénz kérdése sem rendezett ezekben az esetekben. – állítják.

A pedagógusok azt kérik: azonnal szigorítson a kormány bezárásokkal. – írja az mfor.

Azzal érvelnek, hogy a szünet előtt egyre több iskolában és óvodában jelent meg a koronavírus, és szakértők szerint a szünet után hasonló lesz a helyzet.

Petíciójukban azt követelik, hogy a kormány zárja be az egyetemeket, főiskolákat, középiskolákat és az általános iskolák felső tagozatait. Az alsósok számára pedig biztosítsanak megfelelő biztonságú oktatást, amennyiben számukra nem megfelelő a digitális tanrend.

A pedagógusok, önkormányzatok és sok járványügyi szakember is kéri, hogy a kormány tegye transzparenssé az ország intézményi fertőzöttségi listáját, mert ennek hiányában a szülő vagy dolgozó nem tudja eldönteni, hogyan engedje iskolába a gyermekét vagy ne.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt szeretné, ha rendszeresen tesztelnék a tanárokat és ha napi szinten láthatnák a megyékre lebontott fertőzöttségi adatokat.

Az EMMI szerint a tankerületeknek van pontos számuk a fertőzöttekről, de mivel ez érzékeny adat, nem oszthatják meg. A pedagógusok szerint viszont azért nem teszik nyilvánossá a listát, mert így nehezebb bizonyítani, hogy foglalkozási megbetegedésről van szó, tehát a 100 százalékos táppénz sem járhat a tanároknak. A PDSZ felmérése szerint a megkérdezett pedagógusok mindössze 6 és fél százaléka jelezte, hogy megkapta a 100 százalékos táppénzt, mindenki más a keresete 60 százalékát. – írja az mfor.hu.

Amíg nem készül el a pedagógusokat védő jogi szabályozás, addig az intézményvezetőknek kellene nyilatkozniuk arról, munkahelyi megbetegedésnek minősítik-e a fertőzés.

Forrás: mfor.hu

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt: Fertőtlenítés a debreceni Szoboszlói Úti Általános Iskolában

#pedagogusok #iskolabezaras #jarvany #foglalkozasibetegseg #tappenz

H I R D E T É S