blank

Fontos határidő a munkavállalóknak – családi adókedvezmény

blank
blank

H I R D E T É S

A januári bérszámfejtés előtt célszerű minden munkavállalónak nyilatkoznia a személyi jövedelemadó kedvezményekről. Ebben az esetben a nyilatkozat visszavonásáig, vagy módosításáig a munkáltató már a havi bérkifizetéskor érvényesítheti a dolgozó munkabérében a személyi jövedelem adó törvény által nyújtott adókedvezményeket.

A januári bérszámfejtési, illetve nyilatkozat-átadási határidőt lekésve, a januári adókedvezmény összege legkorábban 2022-ben az szja-bevallásban kérhető vissza. Ám így az adóhivatal által készített bevallás sem fogadható el automatikusan, azt ki kell egészíteni, vagyis az időben leadott nyilatkozat nemcsak magasabb januári nettó bért, hanem kevesebb adminisztrációt is jelent.

Adókedvezmények köre:  

 – gyermekét világra hozó nők szja kedvezménye

– családi adókedvezmény

– Várandósság 91. napja után járó családi adókedvezmény

– Első házasok adókedvezménye

– Súlyos fogyatékosság után adókedvezmény

Fontos, figyelni a nyilatkozatkor, hogy vannak megosztható adókedvezmények, melyeket a szülők közösen megosztva vehetnek igénybe.  Érdemes ezeket végig gondolni.

Abban az esetben, ha valaki elmulasztja, vagy késve adja be a nyilatkozatot, nincs semmi elveszve, az év közben pótolható. Ebben az esetben az elmaradt – nyilatkozattal nem lefedett hónapok – adókedvezményét a személyi jövedelem adó bevallásban – tárgyévet követő év május 20-ig – pótolni lehet. Tehát az adókedvezmény összege nem veszik le, csak egy jóval későbbi határidőben tudja érvényesíteni és kézhez kapni az adózó.

Emiatt – különösen most – érdemes a nyilatkozatokat nem halogatni és határidőre a kifizető, munkáltató rendelkezésére bocsájtani.

Az adóelőleg-nyilatkozatok kitöltését jelentősen megkönnyíti az adóhivatal alkalmazása, az úgynevezett ONYA. Az online nyomtatványkitöltő alkalmazással az adóelőleg-nyilatkozat online is kitölthető.

Szakértő: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#ado #adokedvezmeny #nav #berszamfejtes #ber

H I R D E T É S