oltás

Fontosabb most az idősek oltása, mint az érettségiztető tanároké

blank
blank

H I R D E T É S

Gulyás Gergely álhírnek minősítette azokat az értesüléseket, amelyek megyénkénti, regionális védekezésről, szigorításról szóltak. Hangsúlyozta: az első számú parancs jelenleg az életmentés, ezért elsősorban a 65 év felettieket oltják és nem például az érettségiztető tanárokat.

Az érettségik május-júniusban vannak, addigra már igen sokan be lesznek oltva, akkor már az érettségik biztonságosan lebonyolíthatók – jegyezte meg.

A mintegy négyezerötszáz bírót és ügyészt azért oltották be, mert bizonyos igazságszolgáltatási funkciók nem állhatnak le, például a bűnözők előzetes letartóztatásba helyezése – mutatott rá.

Oltási igazolvány és a méltánytalanság

Gulyás Gergely kérdésre beszélt arról, hogy az újranyitási terv tartalmazni fogja, hogy milyen jogosítvány társul majd az oltási igazolványhoz. Megjegyezte, ez egy nehéz társadalmi kérdés, mert ugyan elvileg senkinek nem lesz rosszabb attól, ha a valaki más szabadabban mozog, mégis sokan méltánytalannak érzik, hogy más esetleg szállodába mehet, miközben ők is regisztráltak az oltásra, csak még nem kapták azt meg.

Kitért arra is, az, hogy valakit beoltottak, bekerül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér adatai közé, és ez alapján minden beoltott automatikusan, postai úton megkapja a védettségi igazolást. Az oltottak igazolásán érvényességi idő nem szerepel, mivel ma még nem lehet tudni, hogy mennyi ideig nyújtanak védettséget a vakcinák.

A betegségen átesettek igazolása a betegségtől számított fél évig érvényes, aki pedig laboratóriumi vizsgálattal igazolja, hogy a szervezete ellenanyagot termel, négy hónapig érvényes védettségi igazolványt kap. Megjegyezte, előfordulhat, hogy valaki, aki átesett a betegségen majd be is oltották, két igazolást kap, de ezekkel, mivel névre szólnak, nem lehet visszaélni.

Maszkról és a szépségiparról

Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely közölte, soha nem volt olyan terve a kormánynak, hogy kötelezővé tegye az FFP2-es maszkot; a maszkviselés kötelező, bármilyen maszk megfelel.

A szépségipar kinyitásáról közölte, jövő héten még erre nincs lehetőség, de tudják, hogy ezeknek a szolgáltatóknak a nagyhét különösen fontos, a járványügyi helyzettől függ, mikor tudnak a szabályokon változtatni.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

#koronavirus #oltas #pedagogus #maszk #ujranyitas #oltasiigazolvany

H I R D E T É S