blank
MTI/Vasvári Tamás

Gázömlés volt Dunaföldváron – 28-an szenvedtek mérgezést

blank
blank

H I R D E T É S

Nagy mennyiségű gáz került a levegőbe Dunaföldváron, a Pannonia Bio Zrt. bioetanolgyárából. A balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek.

    A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységüket is kivezényelték.

    A gázmérgezést szenvedett emberek tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. Mindenkit elláttak a helyszínen, például infúziót kötöttek be, oxigént és gyógyszert adtak nekik. A sérülteket további ellátásra, illetve megfigyelésre dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházakba szállították – mondta Győrfi Pál.

    A Pannonia Bio Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a baleset péntek reggel 7 óra 45 perckor történt a cég dunaföldvári gyáregységében. Az esemény az üzem negyvenhét munkatársát érintette, akik közül huszonnyolc embert szállítottak kivizsgálásra kórházba, hármat pedig megfigyelés céljából bent tartanak.

    A jelenlegi információk szerint – a cég közlése alapján – egy 6 köbméteres tartályban tárolt 4500 liter hipóhoz eddig tisztázatlan okból 400 liter salétromsav keveredett, ami heves kémiai reakciót okozott. Ennek eredményeképpen jelentős mennyiségű klórgáz szabadult fel, és többen rosszul lettek az üzem területén. Az anyagi kár elenyésző, robbanás, tűzeset nem történt.

    A tűzoltóság a klórgáz terjedését védősugár alkalmazásával gátolja meg, egészen addig, amíg a reakció eredményeként további gáz szabadul fel.

    Hozzátették: a balesetben megsérült dolgozóknak minden támogatást megadnak ahhoz, hogy a lehető leghamarabb gyógyultan hazatérhessenek.

    A zrt. menedzsmentje a helyszínen vizsgálja a baleset körülményeit, lehetséges okait; a gyár működésében a baleset fennakadást nem okozott, a termelés folyamatos és zavartalan – írták.

A vállalatnál 2012-től gyártanak bioetanolt, mára ezen kívül “élelmiszeripari és egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő”. A Pannonia Bio Európa legnagyobb biofinomítója.

A baleset csak a helyszínen lévőket érintette, a lakosságra nincs veszéllyel.

Forrás: MTI

#baleset #serules #munkavedelem

H I R D E T É S