blank

Hamis adatok alapján terheli a NAV az egészségügyi szolgáltatási járulékot

blank
blank

H I R D E T É S

Hamis adatok alapján terheli a NAV az egészségügyi szolgáltatási járulékot – írja közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. A szervezet azt követeli, hogy a NAV azonnal állítsa le a terheléseket, a határozathozatal, vagy a további intézkedések előtt előzetesen vizsgálja meg az adatokat, tájékozódjon az adózónál, vagy a képviselőjénél.

Mint közleményükben írják, az egészségügyi szolgáltatási járulék a NAV feladata lett. Minden biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező, de TB rezidens személy számára – aki Magyarországon lakóhellyel rendelkezik – ki kell terhelni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (ESZJ). Ennek havi mértéke jelenleg 8 ezer forint.

A szervezet szerint viszont a NAV társadalombiztosítási nyilvántartásai jelenleg is hiányosak, hézagosak, pontatlanok. Az adóhatóság 2007-től gyűjti a TB bejelentéseket, miután a biztosítási jogviszonyok nyilvántartása kapcsán megbukott az egészségbiztosító pénztári rendszer. A NAV a Magyar Államkincstártól is kér adatokat, azonban onnan hamis adatok is érkeznek a 2007 előtti biztosítási jogviszonyokról – írják.

A NAV ezt követően, az adatok felülvizsgálata nélkül, papíron kézbesíti az ESZJ határozatokat, akkor is, ha az illetőnek ügyfélkapuja van és azt is kell használnia (pl. egyéni vállalkozó).

Mindennek eredményeképpen a NAV egyik részlegének hamis felkönyvelése alapján a másik részleg például törli a köztartozásmentes státuszt (KOMA), vagy végrehajtást indít. – áll a közleményben.

A szervezet szerint most már alig van olyan könyvelő, bérszámfejtő, aki ne találkozott volna ilyen hamis ESZJ terhelésekkel.

Az egyesület követeli, hogy a NAV azonnal állítsa le a terheléseket, a határozathozatal, vagy a további intézkedések előtt előzetesen vizsgálja meg az adatokat, tájékozódjon az adózónál, vagy a képviselőjénél, előzetesen!

Forrás: www.mkoe.hu

#ado #konyveles #nav #tb #jarulek

H I R D E T É S