Gulyás Gergely

Hétvégén újabb nyitás – a védetteknek már maszk sem kell mindenhol

blank
blank

H I R D E T É S

A beoltottak száma pénteken elérheti a négymilliót, így életbe léphet a korlátozások feloldásának újabb üteme – közölte a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Amennyiben meglesz a 4 millió beoltott, úgy a hétvégén kinyithatnak a mozik, a színházak és a szállodák, az éttermek belső terei, az uszodák és edzőtermek is a védettségi igazolással rendelkezők számára. Az ezzel kapcsolatos részletszabályok már megjelentek.

Új rendelkezés, hogy a védetteknek és a velük lévő kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a kulturális- és sportrendezvényeken.

Módosítani fogják a Büntető Törvénykönyvet is, minősített eset lesz a védettségi igazolvány hamisítása. Akik nem ellenőrzik a védettségi igazolványt, azok 100 ezertől egymillió forintig terjedő bírság vagy legsúlyosabb esetben egyéves bezárással is büntethetők.

Az újabb nyitási forduló az 5 milliomodik beoltott után várható. Május 10. után újra lehet lakodalmakat, családi összejöveteleket tartani. A nyári táborokról is ekkor döntenek majd.

Gulyás elmondta, kétoldalú megállapodásokat köt Magyarország a védettségi igazolványokról. Így a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek ugyanolyan előnyei lesznek az érintett országokban, mint a helyi védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ugyanez fordítva is igaz lesz: a magyar kormány is elfogadja más államok védettségi igazolványait – mondta.

#koronavirus #ujranyitas #vakcinaigazolvany #oltas

H I R D E T É S