blank

Hogy utazhatunk külföldre vagy onnan haza veszélyhelyzet idején?

blank
blank

H I R D E T É S

A november 4-től életbe lépett szigorítások értelemszerűen vetnek fel kérdéseket a munkavállalókban és munkáltatókban: hogy működik a kijárási tilalom alatt az utazás, ki mehet ki Magyarországról és ki jöhet be? Hogyan hat a vészhelyzet a külföldi ingázókra, illetve azokra, akik családi ügyekben kényszerülnek utazásra december 1-ig? A szabályokat a hrportal.hu foglalta össze.

A magyar állampolgárok és akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek

A magyar állampolgárok bármely országból visszatérhetnek Magyarországra, de 10 napig karanténban kell maradniuk, vagy fel kell mutatni két negatív koronavírus tesztet. Ugyanez vonatkozik azokra a külföldi állampolgárokra, akik állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, valamint azokra is, akik külföldön tartott nemzetközi sport- vagy kulturális eseményt követően lépnek be Magyarországra egy magyarországi szervezet meghívásával, delegálásával.

Külföldi állampolgárok

Azok a külföldi állampolgárok, akik nem tartoznak a fenti csoportok egyikébe sem, nem léphetnek be Magyarországra. Kivételt jelentenek a szomszédos országokból ingázók vagy azok, akik igazolni tudják, hogy utazásuk bírósági vagy hatósági eljárásban, temetésen, esküvőn való részvétel, tanulmányok folytatása céljából történik, avagy valamilyen sport- vagy kulturális eseményre érkeznek.

Üzleti út, munka

Üzleti utazások okán továbbra is be lehet lépni Magyarországra.  A rendelet értelmében korlátozás nélkül léphetnek be Magyarországra azon cégek képviselői, illetve munkavállalói, ahol az utazás gazdasági-üzleti célból történik és kapcsolt vállalkozások között. A határ átlépésekor igazolni kell utazás üzleti célját (pl. munkaszerződéssel vagy meghívólevéllel).

Ha magyar állampolgár utazik külföldre üzleti, gazdasági célból, minden korlátozás nélkül visszatérhet Magyarországra, ha a határ átlépésekor igazolni tudja a belépést megelőző külföldi utazásának üzleti célját.

Az új kijárási korlátozás nincs hatással a külföldi utazásra. A jogszabály a munkavégzést itt is kivételként kezeli: munkavégzés céljából, munkába járás, avagy onnan az otthonunkba (és szállodába) lehet közlekedni akkor is, ha éjfél és hajnali öt óra között vagyunk.

Forrás: hrportal.hu

#kijarasikorlatozas #kulfoldimunka #utazasikorlat #hatarzar #jarvany

H I R D E T É S