blank

Indulnak a nyári diákmunkák – a legfontosabb tudnivalók

blank
blank

H I R D E T É S

A Munka Törvénykönyve szerinti általános szabály, hogy az vállalhat munkát, aki már elmúlt 16 éves, ugyanakkor bizonyos feltételek megléte mellett a 15. életévüket betöltöttek is dolgozhatnak. Munkaviszonyt kizárólag írásba foglalt munkaszerződéssel lehet létesíteni, amiben rögzíteni kell az alapbért és a munkakört.

Ha a szerződés nem tartalmaz konkrétumot az időtartamról, akkor határozatlan idejűnek minősül. A 18 év alattiak esetében a munkavégzéshez, szerződéskötéshez a szülőnek vagy gondviselőnek írásban kell hozzájárulnia. A munkaviszony létesítését legkésőbb a munkába lépésig be kell jelenteni az adóhatóságnak.

A munkavállalók az Ügyfélkapun is tájékozódhatnak arról, hogy a foglalkoztató teljesítette-e ezt a kötelezettségét. A jogviszonyok lekérdezését a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság honlapján található segédlet könnyíti meg.  A fiatalok éjszakai munkát nem végezhetnek, részükre rendkívüli munkaidő sem rendelhető el. A napi munkaidejük legfeljebb 8 óra lehet, pihenőnapjaik nem oszthatók be egyenlőtlenül, munkaközi szünetük időtartama hosszabb.

 A nyáron dolgozó diákokra is érvényes a minimálbér vagy a garantált bérminimum. Ha egy fiatal napi nyolc órát dolgozik, havi bérének legalább 167 400 forintnak kell lennie. Amennyiben középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munkát lát el, ugyanennyi munkáért legalább 219 000 forint illeti meg. Ezek az összeghatárok az egyszerűsített foglalkoztatás esetében nem érvényesek.

A részletes munkavédelmi és munkaügyi tájékoztatók a https://mvff.munka.hu/ oldalon érhetők el.

Forrás: MTI

#diakmunka #munkaviszony #minimalber #munkaido #munkajog #jogszabaly

H I R D E T É S