blank

Ismét a kétéves munkaidőkeretet követelik a szakszervezetek

blank
blank

H I R D E T É S

A járványügyi intézkedések részeként, a tavaszihoz hasonlóan újra rendelje el a kormány a kétéves munkaidőkeretet – írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség.  A szervezet emlékeztet: a rabszolgatörvény alkalmazása miatt éppen a kezdeményezésükre folyik alkotmánybírósági vizsgálat.

Ismét a 24 hónapos munkaidőkeret alkalmazása ellen tiltakoznak a szakszervezetek. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma legutóbbi ülésén a munkáltatói oldal javasolta a munkaidőkeret újbóli elrendelését. A munkavállalói oldal résztvevői egységesen elutasították a felvetést. – írja az ado.hu.

Kordás László, a MASZSZ elnöke felháborítónak tartja, hogy egyes ágazatokban a még munkaképes alkalmazottakkal végeztetik el a betegség miatt kiesett emberek munkáját is úgy, hogy az elrendelt túlmunkát esetleg csak két év múlva kellene velük elszámolni.

Az elnök szerint a munkaidőkeret ismételt elrendelése miatt ismét a munkavállalókat terhelné. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a munkáltatók a Munka törvénykönyvétől eltérve, kollektív szerződés nélkül, a szakszervezetek megkerülésével egyoldalúan rendelhetik el a teljesen tetszőleges időtartamú túlmunkát, akár hétvégére is.

A rabszolgatörvény értelmében ugyanis az a cél, hogy 2 év átlagában legyen meg a heti 40 órás munkaidő. Vagyis a munkáltató ez idő alatt megteheti, hogy akár hónapokon keresztül is heti 6 napot dolgoztatja a beosztottjait úgy, hogy két évig sem fizeti ki a túlórapénzt és a műszakpótlékot sem – magyarázza az elnök.

A szakszervezetek aggályosnak tartják, hogy az állami tulajdonú szociális és egészségügy területen folyamatosan nő a munkavállalók terhelése.

Kordás László szerint a munkavállalók agyonhajszoltak, egyre fáradtabbak, így nem csoda, hogy sokan nem érik meg a nyugodt nyugdíjas éveket.

Forrás: ado.hu

#munkavallalok #rabszolgatorveny #szakszervezet #munkaidokeret

H I R D E T É S