blank

Januárban folytatódnak a tárgyalások – Nem született tavaly megállapodás a minimálbér összegére

blank
blank

H I R D E T É S

Úgy megyünk neki a 2021-es évnek, hogy nem született megállapodás a 2021-es minimálbér összegéről. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma 2020-ban 24 alkalommal ült össze, ebből öt év végi találkozó napirendjén szerepelt a jövő évi minimálbér és a garantált bérminimum megállapítása. A munkáltatói és a munkavállalói oldal nem tudott megállapodni.  A kormány azt ígéri, hogy a tárgyalások tovább folytatódnak januárban.

A Munka törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről az év végéig kell megállapodni. A kormány azonban szilveszterkor kiadott egy rendeletet, amellyel lehetővé tette, hogy januárban folytassák a tárgyalást.

2019-ről 2020-as évre a minimumbér és a garantált minimumbér összege 8%-kal növekedett.

2020-ban a minimum bruttó 161.000Ft, míg a garantált bérminimum 210.600 forint volt. A munkáltatók a koronavírus járvány miatt maximum 3,1%-os bruttó bérnövekedést tudnak elfogadni. Ennél magasabb béremelést csak akkor tudnak kigazdálkodni a cégek, ha a szociális hozzájárulás mértéke tovább csökkenne.

Ezzel szemben a munkavállalói oldal 5%-os növekedést tartana elfogadhatónak. Ekkora növekedéssel nem csökkenne a dolgozói fizetések reálértéke.

Csakhogy a munkáltatói és munkavállalói oldal 2020. december 31-ig nem tudod megállapodni a 2021-es minimumbér összegéről, a kormány – ugyan lenne lehetősége –, nem avatkozott be a bérminimum megállapításába.  A kormány célja továbbra is az lenne, hogy a bérek növekedésével a családok életszínvonala folyamatosan javuljon.

Amikor megszületik a megállapodás a legkisebb bér összegéről, azt visszamenőleges hatállyal 2021. január 1-től fogják életbe léptetni.

Szakértő: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#minimalber #jarvany #erdekkepviselet #berminimum

H I R D E T É S