blank

Januárban is folytatódnak a tesztelések az állami alkalmazottak körében

blank
blank

H I R D E T É S

Ha szükséges, januárban is folytatódnak itthon a tesztelések – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Sikeresnek nevezte a pedagógusok két ütemben zajló tesztelését, az egészségügyi dolgozókét is, hozzátéve, hogy a héten a közigazgatási dolgozók tesztelése zajlik. Minden állami alkalmazottra sor kerül, és ha kell, januárban is folytatódnak a tesztelések – közölte.

Azok a tanárok, akik munkavégzés során kapták el a koronavírust teljes összegű táppénzben részesülnek. Pozitív laboreredmény birtokában az intézmény kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid-19 vírussal fertőzött személlyel. A teljes összeget két részletben kapja meg a dolgozó: először a 60 százalékos táppénzt, majd a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárás végén a maradék 40 százalékot.

Miután a laboratóriumi vizsgálat megállapította a fertőzöttséget, a munkavállaló jelzi az orvosnak, hogy a vírust nagy valószínűséggel a munkavégzéssel összefüggésben kapta el. A foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa kitölti az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján fellelhető „bejelentés a foglalkozási megbetegedés gyanújáról” elnevezésű nyomtatványt, és elküldi a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak. A hatóság a munkáltatótól összegyűjtött információkat eljuttatja a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi főosztálynak, ahol elbírálják a bejelentés megalapozottságát, majd a betegség foglalkozási megbetegedésként történő elfogadásáról tájékoztatja a munkavédelmi hatóságot. Ezt követően a társadalombiztosítási kifizetőhely vagy az egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal intézkedik a baleseti táppénz és a korábban folyósított táppénz különbözetének kifizetéséről. Amennyiben nem jelentette be a foglalkozási megbetegedés gyanúját az orvos, a munkavállaló közvetlenül is fordulhat a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz.

Az igénylés nehézségei az egyik oka annak, hogy sok pedagógus nem vesz részt az ingyenes teszteléseken.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

#teszteles #tappenz #pedagogus

H I R D E T É S