blank

Járványhelyzetben nem lehet higgadtan dönteni – a jogállási törvény halasztását kérik az egészségügyi szakmai képviseletek

blank
blank

H I R D E T É S

Az új szolgálati jogviszonyról szóló szabályozás életbeléptetésének elhalasztását kérték szerdán az egészségügyi szakmai képviseletek a humán tárcánál tartott érdekegyeztető megbeszélésen. – számol be a Népszava. Az érdekvédők szerint a januártól bevezetendő új jogszabály súlyosan korlátozná a munkavállalók egyéni, valamint kollektív jogait.

A legtöbb kifogás a kirendelési szabályokat, a másod- és mellékállások engedélyezését, valamint a képviseleti jogok korlátozását érinti.

Az érdekvédők azért is kérték a halasztást, mert a jelenlegi járványhelyzetet alkalmatlannak tartják arra, hogy a dolgozók tájékozott és higgadt döntést hozzanak. Az új munkaszerződésekkel kapcsolatos nyilatkozatokat kiosztani is nehéz, mert a gazdasági-műszaki területről is sokan betegek, karanténban vannak, a dolgozók egy részét pedig máshová vezényelték.

A szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtásának részletszabályait rögzítő kormányrendeleteknek november 18-ig kellett megjelenniük. Szerda estig egy került nyilvánosságra: létrehozták az országos kórház főigazgató hivatalát. Ő lesz az állami egészségügyben dolgozó összes alkalmazott munkáltatója, kivéve azt a 40 intézményvezetőt, akinek a miniszter lesz a közvetlen főnöke.

A feladatot Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem volt kancellárja fogja ellátni. Jenei idén júniusban közös megegyezéssel mondott le kancellári tisztségéről, távozásának okai máig nem ismertek. Jenei a 2015-ös kancellári kinevezése előtt főrendőr, dandártábornok, valamint Somogy megyei rendőr-főkapitány is volt.

Forrás: Népszava, MTI

#egeszsegugy #jogviszony #munkaltato #munkaszerzodes #erdekvedelem

H I R D E T É S