blank

Jól takarékoskodtunk a járvány alatt

blank
blank

H I R D E T É S

A pandémia alatt a magyar lakosság megtakarítási rátája akár a 11 százalékot is elérhette, ami a válság előtti 8-9 százalékos rátához képest közel 30 százalékkal magasabb. A korábbi évekhez képest ez éves szinten 500-700 milliárd forintos többletmegtakarítást is jelenthet.

Az emberek főleg kényszerből és a nagyobb óvatosság miatt, a szuperlikvid eszközök – így a készpénz és a látra szóló bankbetét felé fordultak.

Míg 2019 végén a látra szóló betétek állománya közel 7000 milliárd forint és a készpénz 5000 milliárd forint volt, most az előbbi 9000 milliárd forintot, az utóbbi pedig 6000 milliárd forintot mutat. A szuperlikvid eszközök állománya tehát 25 százalékkal, 12 000 milliárd forintról 15 000 milliárdra emelkedett.

 Áprilisban, a lezárások feloldásával és a gazdaság újraindításával, a fogyasztás is megélénkült. Az éttermekben és a kiskereskedelmi üzletekben már érezhetően többet költenek az emberek, mint a válság előtt, szórakozásnak, a szabadidő szolgáltatásoknak és a turizmusnak azonban várhatóan még kell egy-két hónap a helyreálláshoz.

Forrás: MTI

#ujranyitas #jarvany #megtakaritas #likviditas

H I R D E T É S