Orbán Viktor

Jövő héten derül ki a 16-18 évesek olthatósága

blank
blank

H I R D E T É S

Április 13-án Magyarország elérheti a hárommilliós átoltottságot, ami újabb lehetőséget ad majd, hogy az emberek visszatérjenek vagy közelítsenek korábbi életükhöz – mondta a miniszterelnök pénteken.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ugyanakkor óvatosságra intett és a szabályok betartását kérte a húsvéti ünnepek alatt is.

Több mint 260-an haltak meg és több mint 9000 új fertőzött van, ugyanakkor a beoltottak száma 2 156 680 volt pénteken, és 863 ezren már a második oltásukat is megkapták. – mondta.

Az április 4-ével végződő héten 2,356 milliónál lesz a beoltottak száma, az április 13-val záruló héten a hárommilliót, rá egy hétre pedig a 3,5 milliót is meg fogja haladni. Ez vezet el a nagyobb szabadsághoz – mondta.

“Ha nem tartjuk be a korlátozásokat, akkor nagy baj is lehet a húsvétból. Mindenki hordja a maszkot, tartsa a távolságot, az oltottak szabadabban mozoghatnak, a többiek legyenek tekintettel magukra és másokra.” – figyelmeztetett.

Az érkező vakcinák és az oltási sebesség alapján lehet tervezni a jövőt, és a betegek, elhunytak és beoltottak közti arány “szépen javulni fog” a következő időszakban, 2-3 hét, míg átbillenünk. Lassan elérjük azt a pontot, mikor a vírust megölő vakcinák és oltások látványosan és érezhetően kifejtik a hatásukat a halottak és fertőzöttek számának tekintetében is.

Az oltások felgyorsulnak, nyugatról is egyre több vakcina érkezik majd. Megjegyezte, hogy a keleti vakcinák rendben érkeznek, a nyugatival van elakadás, de most már kiszámíthatóbb lehet a folyamat.

Mint mondta, húsvét után 1-2 nappal az üzletek és szolgáltatások nyitva tartásának rendje megváltozik. A biztonsági szabályok mellett, de újra ki tudnak nyitni az üzletek, egy négyzetméter alapú korlátozás mellett.

Április 19-én nyitnak az általános és középiskolák és az óvodák. Ha elérjük a 3 – 3,5 milliót, jön a következő lépés, aminek részleteiről jövő péntekre ígért tájékoztatást.

Orbán megismételte szerdai kijelentését is, miszerint zárással nem lehet megállítani a vírust. Egy módon lehet megállítani, megölni: vakcinával.

3,7 millió ember regisztrált eddig, köztük arányaiban többen vannak a 65 év felettiek. A bejelentkezett idősek 81 százalékát beoltották már, a további 250 ezer ember a következő napokban kaphatja meg a vakcinát. Azokat az időseket, akik még nem regisztráltak, új kampánnyal próbálják meggyőzni.

Orbán jövő héten vár választ az operatív törzstől arra, hogy lehet-e a 16-18 év közötti fiatalokat oltani.

Azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, ki lehet nyitni a szállodákat, meg lehet indítani a kulturális életet, de erről még korai beszélni. Orbán szerint, ha az emberek azt látják, hogy bizonyos szolgáltatásokat összekapcsolnak a védettségi igazolással, akkor többen regisztrálnak majd.

Orbán azt kérte, senki ne beszéljen az egészségügy összeomlásáról, mert azzal az orvosok és ápolók munkáját értékelik le, akik nem hagyják ezt.

#koronavirus #korlatozas #oltas #ujranyitas

H I R D E T É S