blank

Júliustól betiltják az egyszer használatos műanyagokat

blank
blank

H I R D E T É S

Az egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának tiltását rendelte el a kormány. A tiltás nem terjed ki a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint a speciális gyógyászati célra szánt árucikkekre – írja az Index.

A kormányrendelet értelmében július 1-jétől tilos forgalomba hozni olyan egyszer használatos műanyag termékeket, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült terméket, mint a fültisztító pálcika, evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányér, szívószál, italkeverő pálcika, léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet, expandált polisztirolból készült étel és italtartó, pohár – beleérte ezek fedelét illetve kupakját is.

A rendelet kiterjed azoknak a könnyű műanyag nylonzacskók forgalomba hozatalára is, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti – a biológiailag lebomló műanyagból készültek kivételével. A rendelet szerint viszont azok a hagyományos, könnyű műanyag hordtasakok  amelynek felhasználása higiéniai célokat szolgál, vagy amelyet ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolására használnak – a szabályozás alapján maradhatnak .

A rendeletből az is kiderül, hogy az EU az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló, 2019. június 5-i európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

#fenntarthatosag #kornyezetvedelem #kormanyrendelet

H I R D E T É S