blank

Kásler: a jövő év elején lehet vakcina itthon

blank
blank

H I R D E T É S

A jövő év elejére valószínűsítette a koronavírus-vakcinát Magyarországon a parlament népjóléti bizottság éves meghallgatásán az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós leszögezte: olyan vakcina, amely nem hatásos és szövődményeket okoz, nem fog forgalomba kerülni itthon.

A koronavírus elleni vakcinákról “még mindig nem tudunk mindent”, de legalább 6-7 oltóanyag van előrehaladott kutatási fázisban, és “közel vagyunk ahhoz”, hogy a szakemberek átnézhessék azok dokumentációit – mondta a miniszter, megjegyezve ugyanakkor: még sok a kérdőjel a védőoltások körül, így nem tudni, hogy mennyi időre ad, adnak védettséget, egy oltás kell-e vagy kettő.

Képviselői kérdésre Kásler Miklós úgy fogalmazott, “minden valószínűség szerint jövő év elejére lesz vakcina” Magyarországon.

A koronavírus reprodukciós rátájára irányuló kérdésre elmondta, októberben ez az érték majdnem kettő volt, míg mostanra 0,8-0,9 körülre csökkent.

Kásler Miklós elmondta azt is, hogy a 138 kórházból 78-ban ápolnak koronavírusos beteget, tervszerűen történt a kórházak előkészítése a betegek fogadására. “Ha csak valami durva változás nem történik, akkor az egészségügy tudja tartani a frontot” – fűzte hozzá.

A tárcavezető említést tett a szakdolgozói és védőnői béremelésről is. Mint mondta, a szakdolgozók a 2018-as bázishoz képest 2022 januárjára 72 százalékos béremeléssel számolhatnak. Az orvosi bérek – a Magyar Orvosi Kamara javaslatára – három ütemben fognak emelkedni, így azok 2023-ig 2,5-szeresükre nőnek – mondta.

Azokra a képviselői felvetésekre, hogy sok pedagógus és egészségügyi dolgozó betegen megy dolgozni, mert nem kapja meg a betegség idejére a teljes táppénzt, Kásler Miklós azt válaszolta: a táppénz 100 százalék.

Szintén képviselői kérdésre válaszolva elmondta, az orvostanhallgatók kirendelésekor a fogadó kórháznak kell a szállást és az étkezést biztosítania számukra.

Tapolczai Gergely (Fidesz) felvetésére, hogy a mentálisan sérült emberek is – hasonlóan az autizmus spektrumzavarral élőkkel – mentesülhetnének a maszkhasználat alól, Kásler Miklós azt válaszolta: erre nézve várhatóan újabb rendelkezés születik majd.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

#vakcina #egeszsegugy #beremeles #orvosok #vedonok

H I R D E T É S